PREGOVARAČKE stolice stranaka koje su na izborima osvojile mesta u parlamentu usijane su već nekoliko dana. Ali, u kombinatorici ponajmanje ima Liberalno-demokratske partije. A, i vodećih ljudi stranke, kojoj je koalicija oko SPS preuzela ulogu „jezička na vagi“.
U međuvremenu, „čedista“ nigde nema. Kako saznajemo, u sredu uveče su održali politički savet na kojem su bile sve perjanice LDP na izborima - Čedomir Jovanović, Biljana Srbljanović, Vesna Pešić...
- Dogovorili smo se da je naša jedina opcija da pomognemo formiranju proevropske vlade, jer je narod tako hteo na izborima - kaže Vesna Pešić. - Nekakvih kontakata sa Demokratskom strankom je bilo, a sve opet u cilju da pomognemo u stvaranju proevropske vlade, što je u skladu sa neočekivanim rezultatima izbora. Ne želimo vlast po svaku cenu. Veliki su pritisci da se ne formira proevropska vlada. Ako se to i dogodi, onda treba poništiti izbore u Srbiji. U stvari, ukinuti ih, pa da narod i ne mora da glasa.
Od početka pregovaračke trke u javnosti se samo jednom pojavila informacija da su najavljeni razgovori na liniji DS--LDP. Ubrzo je iz kabineta predsednika Borisa Tadića stiglo saopštenje da nema nikakvih konsultacija sa ovom strankom. Svi kao da peru ruke od njih. Tako je stranka prepuna bivših državnika: Nataša Mićić, bivši predsednik Skupštine i vršilac dužnosti predsednika Srbije, Žarko Korać, vicepremijer, Vladan Batić, ministar, i Čedomir Jovanović, potpredsednik, kao i Milan St. Protić i Vesna Pešić, nekadašnji ambasadori, postala najnepoželjnija na političkoj sceni.

BILJANA SRBLJANOVIĆ MOŽDA POSLANIK
BILJANA Srbljanović od četvrtka ima člansku kartu LDP. Kako je kazala u razgovoru za „Novosti“ sama je insistirala da postane član stranke, koju je predstavljala u trci za gradonačelnika Beograda kao nestranačka ličnost.
- Učlanila sam se u LDP - kaže Biljana Srbljanović. - Idem na odmor sedam dana, ali se onda vraćam politici. Živeću u Srbiji i učestvovati u političkom životu. Sigurno neću biti odbornik, a o tome da li ću biti poslanik pregovori sa strankom su u toku.
Na pitanje - da li je bilo nekih pregovora za formiranje vlasti na gradskom nivou, Srbljanovićeva odgovara:
- Niko me nije zvao. Pregovori koji se trenutno vode jasno dokazuju da su sve partije, osim LDP, učestvovale na izborima samo zbog vlasti. Ovde se ne poštuje ono što je narod rekao i ne znam kada će političari postati odgovorni biračima.