BEOGRAD - "Srbi su krivi kao narod", srpskoj delegaciji 8. avgusta u Beču poručio je Marti Ahtisari, specijalni izaslanik UN za budući status Kosova.
Ovaj diplomatski gaf Finca, zaduženog za posredovanje između Prištine i Beograda, juče su novinarima obelodanili Leon Kojen i Slobodan Samardžić, članovi našeg pregovaračkog tima.
Njih dvojica saopštili su da je Ahtisariju odmah posle poslednje runde pregovora upućeno protestno pismo u kojem je izraženo "najdublje nezadovoljstvo i ogorčenje", a na koje ovaj, kako kažu, nije ni odgovorio.
- Vašu izjavu da su Srbi krivi kao narod potvrdili su svi članovi srpske delegacije koji su prisustvovali razgovoru - piše u "noti" Ahtisariju, koju su potpisali Kojen i Samardžić. - Državni pregovarački tim Srbije kategorički odbacuje ovakvu tvrdnju, jer ona nema nikakvog činjeničnog osnova, pa je stoga i potpuno neprihvatljiva s moralne tačke gledišta. Međutim, ta tvrdnja pokreće i ozbiljna pitanja koja se tiču vaše nepristrasnosti u sklopu sadašnjih pregovora o budućem statusu Kosova i Metohije.
Pregovarački tim Beograda zatražio je od specijalnog izaslanika UN da "hitno razjasni stav o tvrdnji koju je izneo". To je, kako smatraju Kojen i Samardžić, neophodno u interesu očuvanja i uspešnog okončanja pregovaračkog procesa.

Samardžić je istakao da Beograd ostaje u pregovaračkom procesu i da, zasada, neće tražiti njegov opoziv.
- Stav Ahtisarija nije povod za povlačenje jednostranih poteza - ocenio je Samardžić. - Pratićemo reakcije svetske javnosti, UN i Kontakt grupe i na osnovu toga ćemo utvrditi redosled koraka.
ZAMENILI TEME

ČLAN našeg pregovaračkog tima Slobodan Samardžić rekao je da poslednja poseta Ahtisarija Prištini nije bila predviđena u kalendaru koji je UNOSEK dostavio Beogradu.
- Ahtisarijeva kancelarija i Albanci napravili su i inverziju tema - kazao je on. - U prvom planu su bili razgovori o broju opština, a trebalo je da im prethode pregovori o njihovim nadležnostima. Očekujemo da nas UNOSEK obavesti o rezultatima razgovora sa albanskim timom, a mi ćemo odgovoriti na njihove predloge. Smatram, međutim, da pregovori o decentralizaciji ne mogu uroditi plodom, ako dijalog o nadležnostima opština ne bude prioritet.