A sad - plišani razvod

Željko PANTELIĆ

ponedeljak, 29. 05. 2006. u 19:28

А сад - плишани развод
Milo Đukanović u Briselu sa Solanom i Renom o postreferendumskim potezima. Visoki evropski zvaničnici pručili Podgorici da na putu ka EU nema prečica. Od Đukanovića se zahteva poboljšanje državne uprave, pravosudnog sistema i efikasnija borba protiv krimina

Od stalnog dopisnika Brisel

NA putu Crne Gore u EU nema prečica. Ali, perspektiva nezavisnosti Crne Gore povećava njenu odgovornost na unutrašnjem planu i u odnosima sa EU. Podgorica mora značajno da poboljša dr‘avnu upravu, pravosudni sistem, i da počne efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije - rekao je juče Oli Ren, komesar za proširenje EU, posle razgovora sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem u Briselu.
- Kada budemo imali konačan izveštaj RRK o rezultatima referenduma, nadamo se da će Srbija i Crna Gora započeti konstruktivne razgovore o plišanom razvodu, bez odlaganja. U ime Komisije ‘elim da preporučim opreznost kada je reč o pregovorima o rastavljanju dr‘avne zajednice - dodao je Ren.
Visoki predstavnik Havijer Solana, koji se zadr‘ao u veoma kratkom razgovoru sa Đukanovićem, zbog dolaska italijanskog premijera Romana Prodija, rekao je da je pitanje referenduma, što se tiče EU, zaključeno, budući da su međunarodne oganizacije, u koje EU ima poverenje, ocenile referendum kao fer i slobodan.
Kao i komesar Ren, i Solana je pozvao Beograd i Podgoricu na dijalog i konstruktivan pristup u procesu razdru‘ivanja. Solana je, takođe, rekao Đukanoviću da će dijalog morati da se vodi na dva koloseka, jedan sa Beogradom, a drugi unutar Crne Gore.
Crnogorski premijer Milo Đukanović je tokom sastanaka sa evropskim sagovornicima najavio njegovu nameru da homogenizuje političku scenu u Crnoj Gori.
- To što smo ‘eleli, to smo i dobili: nezavisnu dr‘avu koja nam treba da bismo preuzeli punu odgovornost za našu budućnost. Svesni smo da je pa‘nja svetske javnosti sada fokusirana na nas. Znamo da nema prečica do EU. U jednoj rečenici: bićemo spremni da potpišemo Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji do kraja 2006. godine - kazao je Đukanović.SRPSKA MANjINA

NA pitanje “Novosti” - šta će EU uraditi na zaštiti srpske manjine u Crnoj Gori, koja je, u procentualnom smislu, posle ruske manjine u Letoniji, najveća u Evropi, Oli Ren je odgovorio:
- Prava manjina će biti jedan od osnovnih uslova za svaki sledeći korak u pribli‘avanju EU. Svaka zemlja koja ‘eli da se pribli‘i EU i postane kandidat za ulazak u EU mora da poštuje evropske standarde za zaštitu manjina.NIŠTA PRE JESENI

NOVI mandat za Crnu Goru za pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridru‘ivanju neće biti donet pre jeseni. I pored dobre volje komesara Rena da maksimalno ubrza proces za dobijanje mandata za Crnu Goru, zemlje članice EU su odlučile da ne preduzimaju nikakve korake dok Crna Gora ne bude međunarodno priznata dr‘ava. Sledeći takav scenario, to znači da bi novi mandat za Crnu Goru mogao da stigne najranije u septembru.
MLADIĆ DAJE NOVE ŠANSE

KOMESAR za proširenje EU Oli Ren, prema vlastitom priznanju, ceo jučerašnji dan je smišljao kakvu poruku da uputi srpskim liderima tokom bilateralnih susreta u Beogradu. Ren se sinoć video sa premijerom Koštunicom, a za danas je predviđen sastanak sa srpskim i crnogorskim predsednikom Borisom Tadićem i Filipom Vujanovićem.
Finski komesar je poručio da Srbija i Crna Gora imaju različite prioritete u procesu pribli‘avanja EU, ali da Srbija ima opipljive šanse da potpiše sporazum u ovoj godini, ako u sledećim nedeljama bude uhapšen Mladić.


KARADžIĆ

- MI insistiramo na Ratku Mladiću jer verujemo da Srbija mo‘e da ga uhapsi i isporuči u Hag. Ali, kada Mladić bude u Hagu, steći će se uslovi i za hapšenje Radovana Karadžića. U toj akciji svoj doprinos će morati da daju i Srbija i BiH, ali to neće biti samo njihova odgovornost već čitavog regiona - rekao je Ren, odgovarajući na pitanje zašto EU toliko insistira na Mladiću, a istovremeno ostavlja po strani Radovana Karadžića.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Rodja

30.05.2006. 08:26

Мррр-ш, фукаро европска! Спуштавах се ја на ваше уже, умало се уже не претрже, отада смо бољи пријатељи!