“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju nad srpskim povratnicima”: Jevtić obišao Srbina iz Drenovčića kojem je prećeno smrću

D. Zečević

utorak, 26. 05. 2020. u 19:40

“Крајње је време да се стане на пут насиљу над српским повратницима”: Јевтић обишао Србина из Дреновчића којем је прећено смрћу
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak na čelu sa ministrom Daliborom Jevtićem obišli su selo Biča u opštini Klina i razgovarali sa Đorđijom Đorovićem (58)

Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak na čelu sa ministrom Daliborom Jevtićem obišli su danas selo Biča u opštini Klina i razgovarali sa Đorđijom Đorovićem (58) kojem su dvojica Albanaca pretila smrću. Ministar Jevtić je izrazio spremnost za svaki vid pomoći koje Ministarstvo za zajednice i povratak može da pruži i tom prilikom posebno naglasio da će institucionalno tražiti maksimalnu zaštitu za Đorđiju i sve povratnike na Kosovu.

-Od februara 2020 ovo je 19. bezbednosni incident na Kosovu u kojima su meta bili pripadnici srpskog naroda, kako povratnici tako i oni koji se nikad nisu sa Kosova raseljavali-naveo je ministar Jevtić dodajući da Ministarstvo na čijem je čelu, kao instutucija koja se bavi procesom povratka, neće odustati da se zalaže kod nadležnih institucija za red i mir na Kosovu, da se počinioci što pre pronađu, izvedu pred lice pravde i adekvatno kazne.

-Ovo je flagrantno kršenje prava povratnika na slobodan život i rad na sopstvenim imanjima. Krajnje je vreme da se stane na put nasilju koje se u kontinuitetu sprovodi nad srpskim povratnicima. Dva icidenta u opštini Klina na srpske povratnike u samo nekoliko dana su ozbiljna pretnja za slobodne građane i povratnike koji ionako žive u otežanim uslovima. Zastrašivanja i pretnje smrću treba ozbiljno shvatiti jer su očigledna namera da u povratnčkim mestima ne bude više Srba-naveo je u saopštenju za javnost ministar Jevtić.

Inače, u selu Drenovčić u opštini Klina juče oko 16 časova, na svom imanju sekirom je napadnut povratnik Đorđija Đorović. Dvojica Albanaca su Đoroviću zapretili da će ubiti i njega i psa i ”da će mu odseći glavu kao jagnjetu” ako ga ponovo vide tu gde jeste. Đorović se nakon icidenta povukao sa svog imanja u iznajmljenoj kući u selu Biča u kojoj stanuje.

Ubrzo nakon toga isti napadači su došli u dvorište iznajmljene kuće i ponovo pretili da će ga lišiti života ukolioko ga vide da obrađuje svoje imanje u susednom selu. Nakon ponovljene pretnje Đorović je obavesto pripadike slovenskog kontigenta KFOR-a, a zatim i Policiju Kosova koja je odmah stigla na lice mesta i od njega uzela izjavu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

друг Чабор

27.05.2020. 08:18

"министар" све дебљи, а народу све горе....

Djordjina Lee

28.05.2020. 06:56

Ljudi pa ovo je krajnje vreme poslati Srbske snage bezbednosti da štite naš narod a ne poslati ih nazad da im šiptari lome kosti i pale kuće .