Predsednik Vučić večeras gostuje u emisiji "Hit tvit". Pored njega, u emisiji

gostuju novinarka Ljiljana Smajlović i direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević.


Na na samom početku Vučić je pričao o otvaranju Turskog toka.


- Kao tranzitna zemlja možemo da prihodujemo mnogo za godinu dana. Za nas je važno to za dovođenje Nemačkih kompanija koje neće da dolaze bez gasa! Najpovoljnija ponuda je ponuda za ruski gas, ja sam to rekao i nemam problem sa tim - rekao je predsednik Srbije na početku emisije.


Milan Antonijević je na početku emisije govorio o hapšenju direktora JP "Infrastruktura železnice" Miroljuba Jevtića


- Ostavljam to javnosti da proceni da li je velika afera ili ne - rekao je on.


Predsednik Vučić se uključio i to prokomentarisao.- Kaže Milan "eto ostavljam javnosti da to proceni". Šta ima da se proceni. Policija radila svoj posao. Uhvaćen je sa novcem. Nadležni organi neka rade svoj posao. Ja sam uveren da Zorana Mihajlović nema veze sa tim, verujem joj. Tako ti je to kod nas, javljaju se sve moguće teorije zavere, isto kao kod Malčanskog berberina ili za Zorana Babića - rekao je Vučić.


1. PREDLOG - APEL PROTIV APELA


Prvi na ovu temu govorio predsednik Srbije.


- Jedina zemlja u kojoj nisam bio u zvaničnoj poseti jeste Crna Gora. Iz različitih razloga nisam išao. Uvek smo znali da postoje određene stvari oko kojih nismo saglasni. Ja sam izneo svoj stav šta mislim o pravima srpskog naroda, možda nekome to smeta u Crnoj Gori, ali ja ništa nisam slagao i preterao. Moja je obaveza da brinem o srpskom življu u Crnoj Gori - rekao je predsednik Vučić.


On je nastavio i istakao da ima onih koji ga osuđuju, ali i onih koji ga podržavaju.


- Za neke ja sam kriv što sam izveo agresiju nad Crnom Gorom, a za ove druge sam kriv što ih nisam napao. Tenkovima i vojskom neću ići na Crnu Goru. Hoću mirnim putem da rešim problem. Oni koji bi da ratuju ratovali bi 24 sata, a 25-ti sat bi da sede u kafani i piju piće - dodao je on.


Govoreći o prvom predlogu Vučić je na pitanje o odnosu njega i Đukanovića rekao da je u interesu da se posao radi za dobrobit svih.

- Uradili smo Srpsku kuću koju niko nije hteo u Crnoj Gori, izdvojili smo novac za srpske institucije, a neugrožavajući suverenitet Crne Gore. Ja nikada nisam bio u zvaničnoj poseti toj zemlji. Razgovarao sam sa Đukanovićem u Tiranu i izneo sam svoj stav, on je rekao svoj. Žao mi je što se vladajuća partija u Crnoj Gori naljutila i to se vidi iz njihovog saopštenja. Spreman sam uvek da razgovaram sa Đukanovićem, ali mi moramo da brinemo o 28,73 odsto Srba u Crnoj Gori. Uvek kažem ako imate neki racionalan odgovor ponudite ga, a ako ne onda ga pronađite u budućnosti. Ponosan sam na srpski narod u Crnoj Gori koji drži podignuto glavu- istakao je Vučić.

Vučić kaže koliko ima onih koji ga optužuju što nije podigao "sekiru na Crnu Goru" toliko ima i onih koji govore da je napao Crnu Goru.


PREDLOG BROJ 2

Sud u BiH je proglasio neustavnim praznovanje dana Republike Srpske 9. januara.


- To je nešto što ne možete da otmete ljudima iz srca. Ponosan sam na narod u Srpskoj, naročito zbog podrške koju dajemo jedni drugima. U svakoj opštini Republike Srpske Srbija gradi vrtić, škole, u svakoj. Poštujemo se i moramo da znamo da Srpske nema bez Srbije, a ne znam kako bi Srbija preživela da ostane bez Srpske posle svega što nam se dogodilo - rekao je Vučić.


- Dodik osporava Dejton, ali isto tako i ovi drugi koji ne daju prava Srbima osporavaju Dejton. Više Dodik brani Dejtosnki sporazum od ovih drugi - rekla je Ljiljana Smajlović.PREDLOG BROJ 3 - SMANjENjE CENZUSA


Prvi na ovu temu pričao je Milan Antonijević.


- Sigurno je da u parlamentu treba da imate i opoziciju. Zato se i ova polemika sada otvorila. Da li će to biti dodatni razlog da neki odluče da ne uđu u trku, videćemo. Kad smo razgovarali na FPN govorili smo da nema izmena zakona o izborima u izbornoj godini - rekao je on.


Predsednik Vučić se nadovezao na njegov odgovor.


- Ovo je slika i prilika Srbije. Voleo bih da sam u opoziciji, da ne obavljam ovu funkciju na nekoliko minuta da odgovorim Antoniejviću. Ovo vam je dokaz svog licemerja. Evropski parlament se nikada nije oglasio. Kaže ne menjaju se izoborni zakoni, pa ja sam to uvek govorio, ali to je nepisano pravilo. Mi smo promenili već tri zakona po nalogu Milana Antonijevića, ili po Evropskom parlamentu koji on pominje.


- Imaćemo preslikano javno mnjenje, i život će se vratiti u parlament. Treća stvar koja je stranački orjentisana, uprkos tome što ćemo imati manje poslanika, nateraće nas da radimo i da shvatimo da ne možemo da imamo vlast sa 40 odsto, nego da moramo da imamo više i ozbiljnije radimo.


Predsednik Vučić se onda obratio Milanu Antonijeviću.


- Pošto smo završili isti Fakultet, recite mi u kojim knjigama piše da je nemoguće menjati izborni zakon u izbornoj godini? Evo recite mi.


- Otkriću vam o čemu se ovde radi. Znam ja šta njih boli i sekira. Znaju oni a ovo mora da pozdravi svako u Evropi. ne postoji niko ko se neće složiti. Ja kao predsednik Srbije ne bih voleo da SNS samo bude u vladi. Oni znaju da će da se odvija pravi politički život u Parlamentu, e to njih boli, pošto sprečavaju ljude da idu u Parlament.IZBORI NEĆE BITI 3. MAJA


Izbori neće biti 3. maja, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić, ali će, dodaje, biti u ustavnom roku.


Rekao je da je pogrešio što je prihvatio da se maksimalno pomeri datum za održavanje izbora i izvinio se građanima što će još mesec dana morati da trpe ovakvu političku scenu kakva je trenutno zu Srbiji.


Kako je rekao za Pink tv, Milan Antonijević je sebi dao dozvolu da ustavnu i ekskluzivnu nadležnost predsednika Republike prekroje i da donesu datum za održavanje izbora.


"Pomeraju rokove za izbore, a znaju da narod i pored toga neće za njih da glasa. Hoće da im izlazimo u susret, a nije im dovoljno sve što smo promenili. Tako neka ponižavaju neku drugu zemlju, Srbiju nećete", rekao je Vučić, govoreći da je pomeranje izbora na krajnji datum koji Ustav podrazumeva, proisteklo u međustranačkom dijalogzu uz posredovanje EP, koji je organizovao Antonijević.


Kako kaže, izbori će biti kada ih ustav i zakon propišu, a ne Tanja Fajon i Milan Antonijević i istakao da oni neće biti 3. maja, što je poslednji mogući datum za održavanje redovnih parlamentarnih izbora.


Dodaje da postoji problem kod manjeg dela opozicije koji misle da vlast može da se osvaja na ulici.


Antonijević je rekao da su želeli da poprave izborne uslove i dodaje da smatra da je dobro da se unapređuje zakonodavstvo.


Vučić je istakao da je ljudima sve jasno, i dodao da se po ovom pitanju ne slaže sa Milanom Antonijevićem i Ljiljanom Smajlović, koja je rekla da smatra da je Antonijević pokušao da pomogne izbornom procesu.


Vučić je istakao da u trenucima kada su mislili da odlučuju o sudbini Srbije, radili su stvari koje nisu u njihovoj nadležnosti.


"Radim svoj posao u skladu sa zakonom, i ako hoćete da imate fikusa, takav nisam i nikada neću da budem. Milan zna da sam u pravu, kao što sam u pravu i za cenzus. Hoću da postignem čišćenje SNS-a na lokalu, koji će morati da se ponašaju odgovorno i želim da vratim politički život u parlament", rekao je Vučić.


PREDLOG BROJ 4 - ĐILAS PROTIV BAKIĆA!


Voditeljka Verica Bradić upitala je predsedniak Srbije ko radi za njega, Dragan Đilas i Jovo Bakić?


- Nikada ne bih uzeo ni Đilasa ni Bakića. Sve što su rekli jedan o drugom, verujem da nisu mnogo slagali. Ja imam najbolji štab u ovom delu Evrope. Na izborima na kojima je učestvovao Beli Preletačević, on je bio naša jedina briga. Neko mu je perfektno vodio kampanju, nadam se da se neće naljutiti ako kažem da nisam siguran da mu neko perfektan nije pomogao. Prolazili smo kroz fokus grupe, krizne grupe i on nam je jedini bio problem, drugih problema nismo imali - rekao je Vučić.


Na ovu temu govorio je Milan Antonijević.


- Ovu stvar ne bih komentarisao, možda bi bilo najbolje da ih pozovete u studio pa da to rasprave - rekao je on.


Svoj stav dala je i Ljiljana Smajlović.


- Ja sam se iznenadila što je Đilas ušao u otvoren sukob sa Bakićem. Pogrešio je, čini mi se. Bakić je kandidat za vođu društvenog pokreta, i to nekog koji kod nas ne postoji, nekog levog pokreta.
PREDLOG BROJ 5 - MARINIKA PROTIV KOKA NOSILjA!Voditeljku je interesovalo kako je moguće da se napravi katastrofalna greška, a da se niko ne izvini.


- Marinika ima grozan način ponašanja u politici. Ovo je neki novi način ponašanja - rekla je Ljiljana Smajlović.


- U Moroviću imamo 60.000 koka nosilja, skoro 50 i nešto godina to postoji. Ta farma izgleda kao apoteka. Sramota me je da govorim o drogi, marijuani. Mi više ne možemo da stignemo da demantujemo sve laži, pošto oni traže da se oglasi Tužilaštvo. Ja ne znam kako je moguće da ja recimo nisam posetio to imanje Jovanjica. Slučajno ne poznajemo tog čoveka, nikada telefonskog razgovora niej bilo, i kada im je to potvrđeno.


6. PREDLOG - PROTIV TABLOIDA

Smajlović je istakla, komentarišući ovaj predlog, da je nije iznenadio komentar koji je došao iz Ministarstva kulture.

"Ima načina da se kaže nešto a da to ne bude "silovana četiri puta", ima načina da se list ogradi i da na neki način da informaciju, ali da to ne kaže na takav način. Svi smo bili radoznali, ali ima načina kako to da se uradi na pristojan način", rekla je Smajlović.

Kako kaže, sada se fotografija gole devojčice čak koristi i u kampanji protiv Trampa.

"Nisam za dogmatsko pristupanje, ali nije postojao interes javnosti da se to kaže na takav način", rekla je Smajlović.


JEDINO SMO SE PLAŠILI PRELETAČEVIĆA


- Ceo moj štab, a imam najbolji štab u ovom delu Evrope, bavio se samo Belim Preletačevićem, nama je to bila jedina muka. Neko mu je savršeno vodio kampanju. Mislim da je tu bilo pomoći mnogo stručnih ljudi. Mi smo samo čekali da me napadne. Čekali smo samo jednu reč da izgovori protiv mene, jer tog trenutka znamo da bi 30 posto njegovih birača vratilo ovde, to su mlađi ljudi koji zbog svog socijalnog okruženja nisu mogli da kažu glasaćemo za Vučića, a bili su protiv ovih. Čekali smo da nas napadne, da naši ljudi shvate da je to opasnost za nas. To nam je bio jedini problem, za nas nikakav problem nije bio Saša Janković, znali smo da nema nikakvu šansu.