Dogodine kraj dijaloga o KiM: Varhelji vidi Srbiju spremnu za ulazak u EU

G. Č.

14. 11. 2019. u 22:42

Догодине крај дијалога о КиM: Вархељи види Србију спремну за улазак у ЕУ

Oliver Varhelji AP Photo Francisco Seco

Založio se za to da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da se uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine

KANDIDAT za evropskog komesara za proširenje Mađar Oliver Varhelji poručio je juče, tokom saslušanja pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta, da je Zapadni Balkan integralni deo Evrope, da mora imati kredibilnu perspektivu ulaska u EU i da na kraju svog petogodišnjeg mandata, između ostalog, vidi Srbiju spremnu za ulazak u EU.

On se založio za to da se što pre otvore pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da se uspešno okonča dijalog Beograda i Prištine.


PROČITAJTE JOŠ - Aleksandra Tomić o incidentu u Strazburu: Sednicu izlobirali, „ambasadorku Kosova" izmislili


- Radiću zajedno sa šefom diplomatije EU Đozeom Borelom na tome da se dijalog Beograda i Prištine završi uspešno u 2020. godini - naglasio je Varhelji, koji želi da se održi i ubrza napredak zemalja u procesu proširenja i to na osnovu pojedinačnih rezultata država kandidata.

Naglasio je da će fokus staviti na vladavinu prava i funkcionisanje demokratskih institucija u regionu, ali i na integraciju regiona u ključnim EU oblastima i pre ulaska u samo članstvo, kao što su zelena i digitalna agenda, transport i energetika. Varhelji se posebno osvrnuo na bolju efikasnost pretpristupne pomoći zemljama na putu ka članstvu u EU, sa fokusom na investicije i strateške reforme:

- EU mora da bude spremna da prihvati region, a unutrašnje reforme mogu ići paralelno sa proširenjem Unije. EU perspektiva Zapadnog Balkana je nepromenjena i ja ću se za to boriti.

On je najavio da će se, ukoliko bude izabran, odmah angažovati sa zemljama EU koje imaju "rezerve" kad je u pitanju efikasnost procesa proširenja. Prema njegovim rečima, u slučaju nazadovanja u ispunjavanju kriterijuma na putu ka članstvu u EU, doći će do suspenzije od pretpristupnih fondova.


TIM OD SLEDEĆEG MESECA

OSIM Varheljija, pred poslanicima EP juče su "saslušani" i kandidati za komesara za transport - Rumunka Adina Valean, i za jedinstveno tržište i industriju - Francuz Tjeri Breton. Novi saziv Evropske komisije, na čelu sa Ursulom fon der Lajen, trebalo bi da stupi na dužnost 1. decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Goran ali ne Bot

15.11.2019. 03:15

Pošto krijete istinu evo šta je zaista rekao - nada se da će do kraja naredne godine Srbija i Kosovo postići sporazum kojim će se postići mir izmedju njih. Dakle zvanična politika Mađarske je Nezavisno Kosovo u pregovorima sa Srbijom radi postizanja mira? I onda se predsednik hvali prijateljstvo sa Orbanom i njegovom podrškom. Naši "prijatelji" najbolje govore o katastrofalno lošoj diplomatskoj politici koja se vodi.

kekec

15.11.2019. 08:27

ja naprosto ne mogu da verujem, pa ovaj covek kao da zivi u nekom paralelenom svemiru! prica o ulasku drzava zapadnog balkana u eu ne ovisi o njemu, a o ulasku mora da se sloze sve clanice! pa, ko normalan veruje da ce hrvatska, a da ne pominjem jos neke drzave, da da "zeleno svetlo" bosni i hercegovini (krcatoj migrantima i dzihadistima) i srbiji? veliko je pitanje i za ostale,zato rade "mini sengen",a "mini sengen" ce samo da pridruze uniji jednog lepog dana, a pridruzivanje nije clanstvo!