NA Kongres Evropske narodne partije, koji se održava u Zagrebu od 19. do 21. novembra, predsednik države i lider SNS Aleksandar Vučić neće otići, jer, kako je objasnio, ne želi da utiče na dodatno pogoršanje položaja Srba u Hrvatskoj, kao i zbog toga što je njegova politika pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srbije i Hrvatske u budućnosti.

Sama vest da je Vučić pozvan na ovaj skup, u hrvatskoj javnosti izazvala je burne reakcije proteklih dana, pa se, između ostalog, čula i poruka da on "nema šta da radi u Hrvatskoj".

Na Kongresu se, inače, očekuje oko 2.000 delegata iz više od 40 zemalja, a domaćin je HDZ, Andreja Plenkovića. SNS u EPP od 2016. godine ima status pridružene članice, pošto Srbija nije članica Evropske unije. EPP okuplja hrišćansko-demokratske i konzervativne stranke iz EU i na izborima za Evropski parlament u maju ove godine osvojila je najveći broj mandata.


PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Odluka Vučića da ne ide u Zagreb je ispravna, Srbija da je bila domaćin, drugačije bi postupila


O svoj odluci da ne dođe na kongres EPP, Vučić je pismom obavestio Žozefa Dola, predsednika EPP, u kome je naveo da je pripremio ozbiljnu analizu događanja u regionu i onoga što bi svi zajedno morali da učine u narednom periodu, ali da u gotovo svim hrvatskim medijima protiv njegovog dolaska u Zagreb traje prava medijska haranga.

- Nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima. Nimalo nisam strašljiv, već sam mnogo puta na organizovane napade odgovarao snažno, ozbiljno i odgovorno. Nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji. Moj nedolazak, shvatite kao dokaz želje da menjamo stvari nabolje, a ne dokaz slabosti - naveo je Vučić.


Uz "ogromnu nadu", kako je dalje naveo predsednik, da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, on je zamolio Dola da jedan od narednih važnih događaja za EPP organizuje na teritoriji Srbije "gde su svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana EPP neće biti vođena bilo kakva hajka".

- Napadi na mene, čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biće nastavljeni. To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao - zaključio je Vučić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se posle histerije stvorene u Hrvatskoj zbog mogućnosti Vučićevog dolaska nameće pitanje kako će ta zemlja, kada 1. januara preuzme predsedavanje EU, organizovati sastanke sa zvaničnicima Zapadnog Balkana, ako ne mogu da organizuju ni ovaj stranački skup.


- Ovde nije reč o predizbornoj kampanji nego o sistematskom stvaranju antisrpske kampanje - ocenio je Dačić.


Pročitajte još: Vučić: Kosovo ne može da postane član UNESKO, biće interesantno moje pismo


Povodom odluke predsednika da ne ode u Zagreb, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da mu je žao jer bi "voleo da je svet mogao da vidi ustaše nemoćne da sakriju bes i mržnju kada slušaju šta govori Srbin koji ih se ne plaši i koji im ne prašta ratove i zločine":

- Vučić nije pokazao strah, ali ustaše jesu. Ustaše Vučiću ne mogu da oproste što mu je otac u majčinoj utrobi pretekao njihovu kamu, a oni koji su među Hrvatima navodno umereni političari, Vučiću ne praštaju što je Srbiju ojačao i što im glasno kaže da se ni Jasenovac ni "Oluja" neće ponoviti.


Na sramotu EU, kako je ocenio Vulin, Vučić mora da brine "šta će ustaše uraditi Srbima u Hrvatskoj, i da li će bes kojim njega ne mogu da povrede, istresti na preostalim Srbima".


Pročitajte još: Vučić i Makron u četiri oka o "mini šengenu": Predsednik Srbije razgovora sa francuskim kolegom


PORUKA MIRA

ŽAO mi je što je poseta Zagrebu izostala, a zbog neverovatne hajke u Hrvatskoj protiv Srbije i predsednika Vučića. Mislim da je odluka predsednika u potpunosti ispravna. Nije želeo da dalje antagonizuje situaciju, poslao je ponovo poruke mira i tolerancije - poručila je premijerka Ana Brnabić, i iznela uverenje da bi Srbija sigurno bila bolji domaćin skupa EPP.


NASTAVILI SA UVREDAMA

DEO hrvatske opozicije izneo je niz uvreda na račun srpskog predsednika, a na njihovoj meti je bio i italijanski političar Antonio Tajani, za koga je rečeno da je fašista. Opozicija je još prošle nedelje negodovala jer je u planu bilo da se u Saboru održi deo sednica u okviru kongresa EPP, a uprkos tome što je Vučić juče saopštio da se neće pojaviti u Zagrebu, poslanik Hrvatske seljačke stranke Krešo Beljak, rekao je da bi bilo "previše gledati četnika kako govori u hrvatskoj sabornici, i čoveka koji je 1995. u Glini govorio da ovo nikada neće biti ustaška Hrvatska".