SUSRET MERKELOVA-BRNABIĆEVA: Nema roka za Kosovo i ulaz u Evropsku uniju

Danijela MILINKOVIĆ

18. 09. 2019. u 21:19

СУСРЕТ МЕРКЕЛОВА-БРНАБИЋЕВА: Нема рока за Косово и улаз у Европску унију

Merkelova i Brnabićeva Foto Tanjug

Sastanak nemačke kancelarke i premijerke Srbije u Berlinu. Nije bilo konkretnih predloga rešenja za KiM - kaže predsednica Vlade Srbije

BERLIN-OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA

NEMA rokova koje postavljaju Brisel i Berlin u vezi sa postizanjem dogovora Beograda i Prištine, ali pitanje Kosova mora biti rešeno kako bi Srbija postala članica Unije. Što pre se to uradi, to bolje. Ovo bi, uz ocenu da reforme u Srbiji napreduju u dobrom pravcu, bila ključna poruka nemačke kancelarke Angele Merkel, nakon susreta sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, u Berlinu.

Predsednica srpske vlade naglasila je da sa Nemačkom postoji samo jedna tačka neslaganja, a to je upravo - pitanje Kosova. Ukazala je i na teškoće u pregovorima sa Prištinom, posebno zbog taksa koje su mnogo oštetile srpsku ekonomiju.

- Bez istorijskog pomirenja Srba i Albanaca i dugoročnog rešenja neće biti ni stabilne budućnosti Balkana - bila je jasna Brnabićeva.

Razgovori koji su, kako su naglasile obe strane, protekli u dobroj i pozitivnoj atmosferi, nisu, bar prema porukama koje su poslate posle susreta, doveli do značajnijih pomaka u vezi sa eventualnom skicom kompromisnog rešenja između Srba i Albanaca, ali su bili odlična prilika da se izvrši presek stanja i razmene gledišta.

Konkretnih predloga nemačke strane u kom pravcu bi trebalo da ide kompromisno rešenje na sastanku, prema rečima Ane Brnabić, nije bilo, a nije bilo ni "crvenih linija" Berlina. PROČITAJTE JOŠ -Brnabić: Imamo jednu tačku neslaganja sa Nemačkom


Merkelova je rekla da o imenovanju specijalnog savetnika Pariza i Berlina za dijalog koji bi dolazio iz Nemačke, trenutno ne može ništa da kaže, ali da su njena zemlja i Francuska već pokušavale, kao i da i dalje pokušavaju da se kontakti dveju strana ponovo pokrenu i kako bi se nešto uradilo po pitanju taksa.

Nemačka kancelarka, koja je premijerku Brnabić dočekala ispred sedišta svoje kancelarije, uz najviše državne i vojne počasti, posle radnog ručka koji je trajao skoro sat i po, ovako je dala svoje viđenje o mogućnosti da se Srbija priključi evropskoj porodici do 2025:

- Ponekad je potrebno više vremena da neko postane deo EU. Čuli ste kojom dinamikom Srbija pospešuje svoju ekonomiju i sprovodi reformu pravosuđa. Zna se da mora da završi situaciju koja se tiče Kosova. Nama je važno da sve zemlje kandidati ispune određene uslove. Dakle, ako Srbija ispunjava uslove, onda možemo govoriti o pristupanju, ali to nije toliko važno koliko je važno da ih ispuni.

Premijerka Brnabić je uzvratila da evropske integracije ostaju strateški cilj Srbije i zamolila kancelarku Merkel za dalju podršku Nemačke evropskom putu Srbije, zahvalivši joj na dosadašnjoj političkoj, finansijskoj, tehničkoj i stručnoj pomoći.

Kancelarka Merkel, koja je ove reči premijerke Brnabić pozdravila osmehom i potvrdnim klimanjem glavom, navela je i da je u procesu pristupanja Srbije EU važno sprovesti reforme pravosuđa i obezbediti dve trećine podrške na referendumu o ustavnim promenama.

- Znamo šta nam je činiti da bismo ubrzali naše reforme, da je poseban fokus na vladavini prava. Pričale smo i o ustavnim reformama, gde smo stali i šta moramo da uradimo, ali i o borbi protiv kriminala i korupcije, o slobodi medija, medijskoj strategiji, radu u parlamentu, dijalogu sa opozicijom i svemu onome što se tiče vladavine prava - rekla je Brnabićeva.

Navela je da je zahvaljujući Berlinskom procesu potpisan Ugovor o transportnoj zajednici, čije je sedište otvoreno u Beogradu, te podsetila da je jedan od rezultata i opipljiv uspeh regionalne saradnje Sporazum o nižim cenama rominga koje važe od jula. U prilog značaja tog procesa, dodala je da je nedavno uspostavljen prvi integrisani granični prelaz između Srbije i Makedonije, da se radi na infrastrukturnom povezivanju.

Srpska premijerka uputila je u sredu i poziv kancelarki Merkel da poseti Srbiju.

NEMA TRGOVINE OKO PRIZNAVANjA

POVODOM spekulacija u medijima da postoji određena "ponuda" Nemačke da Srbija prizna Kosovo, a da zauzvrat dobije veliku investiciju, Ana Brnabić je kazala da one nisu tačne:

- Apsolutno nema nikakve istine u tome. Nemačke kompanije ne zavise od nemačke države. Čak ni neko ko je toliko uticajan i kredibilan kao što je Angela Merkel, ne može da utiče na to gde nemačke kompanije investiraju.

Premijerka je poručila i da je cilj njene posete Berlinu i sastanka sa Merkelovom taj da se odnosi sa Nemačkom još brže razvijaju, naročito u oblasti ekonomije, i najavila da je vreme da se pokrene novi talas nemačkih investicija u našoj zemlji.

SARADNjA POPUT USPEŠNE PRIČE

Na instagram-profilu nemačke kancelarke objavljena je fotografija susreta Merkelove i Brnabićeve, ispod koje je navedeno:

- Naša saradnja je uspešna priča. U Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija koje zapošljavaju 60.000 ljudi.

VAŽNO DA SE RAZGOVARA

UPITANA da li i posle razgovora sa Merkelovom, stoji pri tvrdnji da "nema nade" da Nemačka "smekša" stav kada je reč o kompromisnom rešenju koje bi moglo da ide u pravcu promena granica, Brnabićeva je kazala da je optimista, te da veruje da nade uvek ima:

- Dok god imamo dobre razgovore, uvek ima nade da nađemo zajedničko stanovište i da se složimo oko toga kako bi moglo da izgleda to kompromisno rešenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Nasa-i-vasa

19.09.2019. 10:02

Merkel, Merkel... Zna sve ipak ne moze nista...Zasto nije moguce pokupiti sve ljude koji ne zele da zive na Kosovu i dovesti ih nama? Onda dignemo jedan stabilan visok zid od najmanje 3m oko te proklete propale pokrajine, pa se lepo priznaje njihova tkz. drzava i eto nas u EU. Pustimo da vreme ucini svoje. Uverena sam u to da nece dugo trajati dok dodje do "gradjanskog rata" pobice se medjusobno. Znam kakvi su. Odrasla sam snjima bas u Mitrovici. Sa siptarima ne vredi diskusija; ne znaju za mir.

električar

19.09.2019. 10:04

Da "put vidi kaput" ... Kao i svih poslednjih dvadeset godina ... Prazne priče, prazne priče, berpoštedna otimačina i ogoljena borba za što duže ostajanje na vlasti, bez obzira o kojoj se stranci radi ...