Zaharova: SAD najpre da se izvini zbog bombardovanja 1999.

Tanjug

15. 09. 2019. u 21:16

Захарова: САД најпре да се извини због бомбардовања 1999.

Foto EPA

SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti
SAD moraju da se izvine zbog toga što su bombardovale Jugoslaviju 1999. i da plate odštetu porodicama poginulih i povređenih u vazdušnim napadima, i tek tada bi mogle da traže od drugih da se okrenu budućnosti, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, reagujući na izjavu odlazećeg američkog ambasadora u Srbiji Kajla Skota.

Skot je u intervjuu za Kurir rekao da bi 1999. godinu trebalo "posmatrati u široj perspektivi", kako bi Srbija i SAD prevazišle krizu u odnosima koja je nastupila zbog bombardovanja SRJ.

PROČITAJTE JOŠ - Zaharova: Kosovo se pretvara u uporište terorizma

Zaharava je rekla da bi za početak SAD, pored izvinjenja trebalo da plate odštetu porodicama poginulih i ranjenih, kao i onima koji su "izgubili zdravlje zbog projektila punjenih osiromašenim uranijumom", prenosi Tass.

"Tak kada to bude učinjeno i kada bude obavljen odgovarajući posao na terenu, (SAD) mogu da pozivaju druge da se krene napred", kazala je Zaharova.

Skot je u intervjuu za Kurir, upitan kako gleda na činjenicu da nemali deo građana Srbije i dalje ima više negativna nego pozitivna osećanja prema SAD, prvenstveno zbog NATO bombardovanja i kako je to moguće promeniti, rekao da to dobro zna i da bi se možda i on na njihovom mestu isto osećao, ali da ni Srbija ni Sjedinjene Države ne mogu da vrate vreme unazad.

"Ono što možemo je da 1999. godinu posmatramo u široj perspektivi. Pokušavao sam da podsetim da su odnosi SAD i Srbije kroz istoriju uglavnom bili odlični, a da izuzetak predstavljaju devedesete godine i dešavanja za vreme Miloševićevog režima. Dve decenije su prošle od tada. Krajnje je vreme da krenemo napred i poboljšamo naše odnose, a imamo veoma dobru osnovu za takav napredak. Delimo zajedničku viziju da Srbiji pripada mesto u Evropskoj uniji", rekao je Skot.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Banaćanin

15.09.2019. 21:42

Jaka stvar, "...delimo zajedničku viziju.... Srbija u EU". More, u pravu je potparolka MIP Rusije, prvo da se izvine kauboji za bombardovanje i plate odštetu porodicama i gradjanima za svu pričinjenu štetu od bombi. Da svi koji su oboleli od posledica bombi sa osiromašenim uranijumom da se leče o trošku amera, pa onda da razmatramo mogućnost obnavlajnja prijateljstva.

Dragi

15.09.2019. 23:50

Kakvo izvinjenje i kome ono treba. Potrebno je da odgovaraju krivci za zločine i da se debelo plati za žrtve i svu prouzrokovanu štetu, a izvinjenje neka ostave za sebe. A kako do svega toga neće doći, daleka im lepa kuća.

Sole

18.09.2019. 04:47

Skott nije bilo to vreme Milosevica nego vreme Clintona zlocinca! Nije Milosevic nokoga bombardovao!