JEVTIĆ SA ŠEFOVIMA OEBS I UNHCR: Poziv za pozitivniji proces povratka

D.Zečević

utorak, 18. 06. 2019. u 18:13

ЈЕВТИЋ СА ШЕФОВИМА ОЕБС И УНХЦР: Позив за позитивнији процес повратка

Dalibor Jevtić

Jevtić je na sastanku ukazao da je važno da se, osim Ministarstva za povratak, i ostale institucije uključe i pomognu da proces povratka Srba na KiM počne da daje željene rezultate

Dalibor Jevtić,potpredsednik Vlade Kosova i ministar za zajednice i povratak u ostavci sastao se danas sa šefovima OEBS iUNHCR misija na Kosovu,Erolom Ardukom i Janom Bratuom. Na sastanku koji je održan u Prištini konstatovano je da i ostale institucije, sem Ministarstva za zajednice i povratak moraju ozbiljno da shvate poziv da pomognu i učine korak napred da proces povratka krene da daje željene rezulatate.


- Ono što želimo da postignemo, jeste da imamo iskrenu komunikaciju i koordinaciju sa institucijama koje treba da pomognu proces povratka i da stvari koje dogovorimo budu i realizovane na efikasniji način - kazao je Jevtić. On je istakao da je važno da se zajedničkim snagama učini sve da se porodice koje žele na Kosovo i vrate kao i da je praktičan način rešavanja pitanja je od suštinske važnosti kako bi stvari krenule u pozitivnijem pravcu.


Pročitajte još: Jevtić sa predstavnicima OEBS-a: Dati šansu dijalogu


Osim o procesu povratka na sastanku se govorilo i o položaju srpske i ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu i ostvarivanju njihovih prava. Jevtić je opomenuo da se juče u selu Petrič kod Kline, u blizini Peći, desio nemili događaj kada je Srbima policija zabranila proslavu slave povodom praznika Sv. Trojice i istakao da je i prošle godine u tom mestu povodom obeležavanja praznika bilo problema.


- Ako želimo uspeh i kada je u pitanju povratak i kada je u pitanju bolji život Srba ali i Albanaca ovakvi i slični slučajevi se moraju eliminisati jer živimo u periodu kada na jedan drugačiji način treba da gradimo međusobno poverenje i razumevanje - istakao je ministar Jevtić.Inače, po njegovim rečima, OEBS i UNHCR su veoma važni partneri Ministarstva za zajednice i povratak i upravo sa ovim institucijama je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa nazvana"Skopski proces",dok su u budućnosti u planu inicijative koje treba da pospeše proces povratka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije