RASPRAVA o izveštaju o Kosovu i Metohiji koja počinje u ponedeljak u 16 časova trajaće dva dana. Prema nezvaničnom planu, poslanici će prvog dana rada polemisati do ponoći, a drugog do kasnih poslepodnevnih sati.

Naprednjaci će predložiti da se rasprava produži, pa će umesto uobičajenih pet, na raspolaganju za diskusiju biti deset sati. Na kraju rada, izveštaj će biti stavljen na glasanje.

U skupštinsko zdanje, osim predsednika Aleksandra Vučića, koji će predstaviti izveštaj o pregovorima sa Prištinom i situaciji na KiM, doći će premijerka Ana Brnabić, svi ministri i direktor kancelarije za KiM Marko Đurić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da bi bilo normalno da se postigne konsenzus.

Pročitajte još - VUČIĆ SA SRBIMA SA KiM: Pripremili smo "jake mere" kao odgovor na ponašanje Prištine; Sačekaćemo sa primenom do sastanka u Parizu

- Kada je reč o političkim strankama ne znam kako će se na ovoj temi tražiti neki politički poeni, ali ono što je sigurno jeste da državno rukovodstvo čvrsto stoji na stanovištu da dijalog u Briselu mora da traje - istakao je Dačić i dodao da će rezultat sednice biti velika podrška pregovaračkom procesu i snaga za nastavak čvrste pozicije u pregovorima, da Srbija ne pristaje na poniženja i ucene.

Ipak, teško da će poslanici doći do konsenzusa. Dok se u velikoj sali bude razgovaralo o KiM, deo opozicije koji bojkotuje parlament iznosiće svoje stavove u holu.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da neće učestvovati na sednici, jer "nisu stvoreni uslovi za normalan dijalog" i da se iz izveštaja "ne vidi koja je pozicija Srbije":

- Da li nastavljamo da se pridržavamo Rezolucije 1244 i Ustava po kojem je Kosovo autonomna pokrajina? U izveštaju se ne vidi da li je to i dalje naša pozicija.

Savez za Srbiju saopštio je juče da političke stranke, pokreti i savezi koji su potpisali dokument nazvan Sporazum sa narodom neće učestvovati na sednici o KiM, jer "dosledno poštuju obavezu prema građanima da će napustiti rad skupština u kojima je vlast ukinula demokratska načela". Iz SzS poručuju i da bi eventualno učešće u radu značilo kršenje obaveze prema građanima i da bi ta organizacija ili pojedinac prestao da bude deo Sporazuma sa narodom.