U SKUPŠTINI Srbije čak 21 parlamentarac nije član nijednog poslaničkog kluba. To znači da je skoro svaki deseti član zakonodavnog doma bez tima, i to zbog neprekidnog cepanja i osipanja opozicionih partija. Ovo je najveći broj "solo igrača" u parlamentu od obnavljanja višestranačja devedesetih godina.

Poslednji u nizu, bez kluba je u utorak ostao pokret Dveri. Zbog nesuglasica sa strankom i predsednikom Boškom Obradovićem, članovi parlamentarnog tima više nisu Srđan Nogo i Zoran Radojičić. Ranije je upražnjena stolica profesora Miladina Ševarlića, koji se nije složio sa bojkotom parlamenta, pa je izbačen iz tima Dveri. Tako su sa sedam poslanika spali na četiri, a za klub ih je potrebno najmanje pet.

Nogo je u utorak poručio da su Radojičić i on odlučili da izađu iz parlamentarne grupe i da će nastaviti da predstavljaju politiku za koju su izabrani:

- Nismo do sada izlazili, jer je opozicija bojkotovala parlament. Oni će se u maju vratiti u klupe, a pokrivalica za povratak opozicije će biti sednica o Kosovu.

Pročitajte još - Protiv bojkota parlamenta Srbije sve više poslanika

Predsedik Dveri Boško Obradović istakao je da se trenutno ne bavi formiranjem novog poslaničkog kluba u Skupštini, ali da to nije isključeno:

- Nogo i Radojičić su odavno krenuli svojim putem, tako da je ovim njihovim prelaskom u samostalne poslanike to samo formalizovano - istakao je Obradović.

On je dodao da će 4. maja biti formirana slobodna zona u Beogradu gde će zasedati paralelni parlament na otvorenom.

Inače, među "solo igračima" su sada svi parlamentarci koji su na izborima poslanička mesta osvojili u "dresu" Dveri. Tu je i predsednica Dosta je bilo Branka Stamenković, kao i bivši lider Saša Radulović. Ova partija imala je posle izbora 16 mandata, ali su se raspali. Neki su ušli u nove klubove, a deo je ostao među samostalnim poslanicima. "Solo" nastupa i prvi čovek Nove stranke Zoran Živković. Klub u kojem je bio sada vodi Marinika Tepić, poslanica koje je u parlament ušla na listi LSV, a sada je postala potpredsednica Stranke slobode i pravde, novoformirane partije Dragana Đilasa.


VIŠE MINUTA

POSLANICI koji su u parlamentarnim timovima imaju bolje uslove za rad od "samostalaca". Klubovi imaju pravo na veću minutažu, ali i kancelariju samo za grupu koju predstavljaju.