SRPSKE službe bezbednosti pomno prate razvoj događaja na Kosovu i Metohiji i spremne su da reaguju u slučaju bilo kakvih paklenih planova Prištine koji bi mogli da dovedu do novog egzodusa Srba.

To je ključan zaključak i petak održane sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, na kojoj je analizirana situacija u južnoj pokrajini nakon najava Prištine da će formirati vojsku lažne kosovske države i promovisati je na Dan albanske zastave, 28. novembra.

PROČITAJTE JOŠ: PRIŠTINA NE ODUSTAJE OD PLANA OKO "VOJSKE": "Nišane" sever

Kako je posle sastanka otkrio ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, dogovoren je detaljan plan rada svih službi bezbednosti koje su dobile konkretne zadatke u cilju sprečavanja bilo kakve ugroženosti Srba na Kosovu.

PROČITAJTE JOŠ: Stefanović: Apsolutno je nemoguće da puk kosovske vojske bude raspoređen na severu KiM

Ramuš Haradinaj, premijer lažne države, najavio je da će buduća vojska imati tri puka, od čega će jedan biti raspoređen prema severu ili na severu Kosova. U igri je i scenario da se takozvani severni puk "vojske Kosova" rasporedi u okviru misije Kfora, što bi im dalo mogućnost da uđu u srpsku sredinu pod zaštitom međunarodnih snaga.

Upravo ovakav "blickrig" albanskih oružanih snaga na sever, i to pod plaštom međunarodnih snaga je u najvećem fokusu naših službi bezbednosti. Stefanović je u petak poručio da je "apsolutno nemoguće da puk kosovske vojske bude na severu", jer je to protivno Rezoluciji SB UN 1244.