HOTELI u kojima su smešteni srpski poslanici prilikom službenih putovanja u inostranstvo ne smeju imati kategorizaciju iznad četiri zvezdice, dok avionom mogu putovati samo ekonomskom klasom.

PROČITAJTE JOŠ - Smena sekretarke Skupštine koja je upućivala sebe na službena putovanja i naplaćivala dnevnice, na dnevnom redu zasedanja

Ovo će, uz zahtev da se obezbedi najjeftinija ponuda za destinacije koje parlament bude tražio, biti osnovne smernice za agenciju koja će organizovati putovanja predstavnika zakonodavnog doma, a koja će za oko mesec dana biti izabrana na raspisanom javnom konkursu.

PROČITAJTE JOŠ - Skupštinski restoran: Umesto molitve šnicle za poslanike

Zakonodavni dom traži agenciju koja će posredovati u obezbeđivanju prevoza (avionom, autobusom, vozom, brodom) i hotelskog smeštaja za odlazak na službena putovanja u inostranstvu i u Srbiji, viziranju pasoša, organizovanju transporta do aerodroma "Nikola Tesla"...

- Putovanja su se do sada organizovala po gotovo istom šablonu. Uglavnom smo smešteni u hotelima od tri ili četiri zvezdice i u pitanju je noćenje sa doručkom - objašnjava naš sagovornik iz Skupštine. - Gde god možemo idemo "Er Srbijom", nikad niskobudžetnim kompanijama.

Inače, poslanicima se iz kase Narodne skupštine isplaćuju dnevnice - 15 evra po danu putovanja za sve destinacije. Parlamentarci najčešće putuju po Evropi, dok su ređi odlasci u ostale delove sveta. Najčešće idu u Strazbur na zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, a često su i gosti Brisela, kao i zemalja regiona.

Maja Gojković

U javnom konkursu je predviđeno da će prednost prilikom iznosa imati agencija koja podnese najnižu cenu. Tako je jedan od ponuđača tražio pojašnjenje da li u dokumentaciji može da navede da je ponuda "nula dinara". Iz Skupštine su odgovorili da će od svih agencija koje ispunjavaju uslove biti izabrana ona sa najpovoljnijom ponudom, a koji je to iznos znaće se kada se otvore sve koverte.

U KASI 150 MILIONA DINARA

U BUDžETU za 2018. godine predviđeno je da se za putovanja poslanika potroši 150 miliona dinara. Za obilazak Srbije namenjeno je 125 miliona dinara, dok je 25 miliona dinara rezervisano za odlazak preko granice. I zaposleni u stručnim službama imaju kasu za putovanja u kojoj se nalazi 18,3 miliona dinara. Za put kroz našu zemlju imaju na raspolaganju 3,4 miliona, a 14,9 miliona za inostranstvo.