Delavi Prištini: Poslanici moraju da glasaju za demarkaciju sa Crnom Gorom; Haradinajev sto prekriven peticijom protiv demarkacije

Tanjug

utorak, 20. 03. 2018. u 12:11

Делави Приштини: Посланици морају да гласају за демаркацију са Црном Гором; Харадинајев сто прекривен петицијом против демаркације

Foto AP

Sednica kosovskog parlamenta je zakazana za 16 sati, a sudeći prema pisanju prištinskih medija, vladajuća većina još nije potvrdila da je obezbedila neophodnu dvotrećinsku većinu
Uoči današnje vanredne sednice kosovskog parlamenta na čijem dnevnom redu će se po četvrt put naći ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, ponovo se oglasio i američki ambasador u Prištini Greg Delavi i poslanicima poručio da moraju da glasaju za taj dokument.

Pročitajte još:Pišu novi zakon o međi


Delavi na Tviteru napisao da istraživanja pokazuju da mladi žele smanjenje nezaposlenosti i viznu liberalizaciju.

"Poslanici Skupštine Kosova moraju da glasaju za Sporazum o razgraničenju i pokažu da shvataju ozbiljnost problema", napisao je Delavi.

Pročitajte još:Kosovska vlada povukla predlog o demarkaciji sa Crnom Gorom

Sednica kosovskog parlamenta je zakazana za 16 sati, a sudeći prema pisanju prištinskih medija, vladajuća većina još nije potvrdila da je obezbedila neophodnu dvotrećinsku većinu za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, koji je potpisan još krajem avgusta 2015. u Beču.

HARADINAJEV STO PREKRIVEN PETICIJOM PROTIV DEMARKACIJE

Sto za kojim u parlamentu sedi premijer Ramuš Haradinaj prekriven je praktično sa više desetina registara, u kojima su potpisi građana koji se protive ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, a koje su tu doneli poslanici opozicionog pokreta Samoopredeljenje.

Reč je, kako prenose prištinski mediji, o hiljadama prikupljenih potpisa.

Obraćajući se Haradinaju u trenutku dok su mu poslanici Samoopredeljenja na sto stavljali potpise građana uredno složene u crvene registre, šef poslaničke grupe tog pokreta, Glauk Konjufca, je rekao:

"Premijeru, ne odustaje od ovih građana".

Samoopredeljenje, koje u parlamentu nakon raskola ima 19 poslanika, protivi se ratifikaciji demarkacije, jer smatra da je aktuelnim sporazumom teritorija Kosova oštećena, a lider tog pokreta, Aljbin Kurti, zagovara njegovo poništvanje i obnavljanja pregovora sa Crnom Gorom.

Inače, u sali sedi 85 poslanika, a za ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom je neophodna dvotrećinska većina od 80 poslaničkih glasova.

HARADINAJ ZA RATIFIKACIJU, SAMOOPREDELjENjE PROTIV

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj poručio je na vanrednoj sednici parlamenta, na koja je sazvana radi izglasavanja ratifikacije Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, da kosovska teritorija nije ugrožena i da je glasanje za demarkaciju, glasanje za budućnost građana Kosova.

Sednici, kako prenose kosovski mediji, trenutno ne prisustvuju poslanici Srpske liste.

Predstavljajući nacrt zakona o Sporazumu o demarkaciji, koji je potpisan pre dve i po godine u Beču, Haradinaj je rekao da je uveren da je izjavom predsednika privremenih kosovskih institucija i predsednika Crne Gore, Hašima Tačija i Filipa Vujanovića, ispravljena prvobitna greška.

Rekao je i da je glasanje za pomenuti zakon "glas za budućnost i slobodu kretanja".

"Uveravam vas da je ratifikacija ovog zakona ne ugrožava teritoriju Kosova, odluka je u vašim rukama, vaš glas danas je za budućnost građana", rekao je Haradinaj.

Ovo je četvrti pokušaj da kosovska skupština izglasa ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Za izglasavanje potrebno je dve trećine glasova poslanika ili 80, od ukupno 120 poslanika.

U sali je prisutno 85 poslanika parlamentarne većine i opozicije, a prištinski mediji spekulisu da bi glasanje moglo biti tajno.

Inače, Haradinaj je uoči početka sednice rekao da ona ne bi bila ni sazvana da parlamentarna većina nije obezbedila neophodan broj glasova poslanika za izglasavanje ratifikacije.

Istovremeno, šef poslaničke grupe pozicionog pokreta Samoopredeljenje, Glauk Konjufca, pozvao je poslanike tog pokreta da Haradinaju predaju peticiju, čiji su potisnici građani Kosova koji se protive ratifikaciji demarkacije.

Konjufca je rekao da je uložio mnogo napora da unese peticiju u parlament, te da su to učinili samo da Haradinaja podsetili na period dok je bio u opoziciji, odnosno pre nego što je došao na vlast.

Tokom više od dve godine, u završnici mandata bivše vlade i bivšeg premijera Ise Mustaf, udružena opozicija, među kojima je bila i Haradinajeva Alijansa za budućnost Kosova, bila je žestoko protiv ratifikacije demarkacije, a sednice na kojima bi se to pitanje našlo na dnevnom redu, najčešće su prekidane zbog bačenog suzavca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

ivan

20.03.2018. 12:44

Američki ambasador u Prištini Greg Delavi i poslanicima poručio da moraju da glasaju za taj dokument.Demokratski nema sta.

Vatro Marx

20.03.2018. 13:49

Sta naredi SAD to mora da idpostuje Prístina. Siptari bi odavno propalai da imnije Amerikanaca.

BEQIR MUFLUZI

20.03.2018. 13:56

Значи, да би раскусуравање Монтенегра и Косове око дела СРПСКЕ земље постало легализовано и међународно правно валидно, мора и СРПСКА љиста да гласа? Нема проблема! Кол'ко плаћате?

Hercegov Grad

20.03.2018. 15:40

Na sceni je nastavak priče o velikoj Albaniji! Malo po malo, ali šiptari znaju sta rade!

Skretnicar

21.03.2018. 07:40

Asolutno treba primeniti granice Republika i pokrajina iz 1974.godine i ustavnih amandmana iz SFRJ. Mi Srbi treba da insistiramo kod siptara da se taj paket stavi van snage i u tom slucaju podrzati siptare a Crnogorci to je njihov problem.PS: Molim sve novinare da o ovoj temi objave verodostojne informacije da siroke narodne mase znaju sta je uradjeno Srbiji.