Stefanović: U market idem bez obezbeđenja

Milan BABOVIĆ Danijela MILINKOVIĆ

subota, 31. 12. 2016. u 18:30

Стефановић: У маркет идем без обезбеђења

Foto Ž. Knežević

Vicepremijer i prvi čovek MUP, o izbornim kalkulacijama, odnosu sa kolegama u vladi i detaljima iz privatnog života

KADA sedne s premijerom Aleksandrom Vučićem za šahovsku tablu, Nebojša Stefanović svom partijskom šefu i šefu iz Nemanjine nikada ne gleda kroz prste. Iako priznaje da je Vučić bolji igrač od većine ministara, potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova bori se, kaže, za svaku pobedu. Ipak, poručuje da će u predstojećoj političkoj partiji predsedničkih, a moguće i vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić biti taj koji će povući odlučujući potez.

U novogodišnjem intervjuu za "Novosti", Stefanović "beži" od otkrivanja strategije SNS za predsedničke izbore, ali otvoreno govori o odnosima u vladajućoj koliciji, priča o Dačićevom pevanju, s kim se najviše druži u Vladi...

* Podržavate li vi lično kandidaturu Tomislava Nikolića za predsednika?

- Poštujem ono što je Nikolić uradio kao predsednik. Na stranačkim organima još nismo razgovarali o predsedničkim izborima niti o bilo čijoj kandidaturi. Kad ovo pitanje dođe na dnevni red, stav ću izneti u stranci, a ne u medijima. Pred nama je još puno posla, zato su nas građani birali. Sve ostalo prepuštam premijeru, verujem da će on najbolje umeti da odgovori na sve te izazove.

* Da li je mač sa dve oštrice mogućnost da SNS podrži Nikolića, s obzirom na to da pojedine ankete govore da ne uživa visok rejting?

- Čini mi se da do sada nismo pravili greške i da smo uspevali da uverimo građane u to da je politika koju vodimo dovoljno dobra da dobije većinsku, natpolovičnu podršku. Uveren sam da će Vučić i stranka doneti takvu odluku i sada.

* U slučaju raskoraka između Nikolića i SNS, može li njegov samostalni nastup na predsedničkim izborima da dovede do rascepa u stranci?

- O raskolu u stranci slušam godinama. A ko bi se to odvojio od SNS? Ne vidim mogućnost za takav scenario.

* Postoji li opcija da Vučić bude kandidat za predsednika?

- To je, pre svega, njegov lični izbor, ali o tome još nismo razgovarali. Imamo poplavu različitih kandidata, a izbori još nisu ni raspisani. Od Saše Jankovića, koji je tvrdio da o tome i ne razmišlja, a već štampa majice sa svojim likom, pa nadalje. Mi, pre svega, razmišljamo o tome šta je posao Vlade i šta je posao SNS u njoj.

* Hoćete li vi na sastanku stranačkih organa glasati za to da se raspišu i vanredni parlamentarni izbori?

- Ima razloga i "za" i "protiv" vanrednog glasanja za Skupštinu. Ali još je rano da se izađe s konačnim stavom.

* Da li ste zadovoljni saradnjom sa SPS? Među onima ste u SNS koji su zbog "iskakanja" Branka Ružića tražili raskidanje koalicije?

- SPS treba prvo da razmisli o tome koliku štetu pravi sam sebi kada loše govori o partnerima. Nemam problem da kažem kada se s nečim ne slažem, ne samo kada je reč o SPS, već i o drugim partnerima. Isto tako, otvoreno govorim i o dobrim stvarima koje smo zajedno uradili, a ima ih.

* Mislite li da Ružić ima prećutnu dozvolu Dačića za to što radi, jer i pored niza gafova nekažnjeno sedi u vrhu stranke?

- To se i ja pitam, ali na to treba da odgovori Dačić. On treba konačno da kaže da li je ovo što radi Ružić i njegov stav ili ne. Mada, i izostanak sankcija po Ružića je neka vrsta odgovora.

* Kada će se znati epilog "slučaja Jajinci"?

- Ljudi koji su ostavili oružje u blizini porodične kuće premijera nisu ni neozbiljni ni naivni. A nismo ni mi. Ozbiljno istražujemo, došli smo do dosta indicija koje ukazuju na potencijalne učesnike i organizatore. Neće biti lako, ovo nije slučaj koji može da se reši za dva dana.

* Da li je premijer bezbedan?

- Ne mogu da kažem da je bilo niti da ima propusta u neposrednom obezbeđenju premijera. Ali kada kao Vučić vodite politiku kojom želite da Srbija bude samostalna država, koja se ne klanja ni Istoku ni Zapadu, već samo svojim građanima, kada vodite žestok rat protiv tajkuna koji su do pre nekoliko godina bili maltene vlasnici Srbije, kada uđete u borbu s narko-kartelima - nikada do kraja ne možete da isključite sve velike bezbednosne rizike.

DAČIĆ UME DA ŠARMIRA STRANCE
* ŠTA mislite o Dačiću kao pevaču?
- Ne mogu da kažem da loše peva. Zna da bude veoma šarmantan i uvek ostavi utisak na strane goste koji nam dolaze u posetu.

* Koliko su strane službe prisutne u Srbiji? Besni li ovde obaveštajni rat najvećih svetskih sila?

- Ne bih rekao da vode rat, ali su one svakako prisutne na teritoriji Srbije. Važno je da se trudimo da ne dozvolimo da strani špijuni, ma čiji, vršljaju po našoj zemlji i delovanjem ugrožavaju bezbednost Srbije i njenih vitalnih interesa.

* Ali imali smo slučaj da su čak i iz Uprave kriminalističke policije iznošena dokumenta i prosleđivana Amerikancima?

- Dobro je da smo zaustavili to, ali svakako ostaje gorak ukus u ustima kada znate da je neko ko je od države plaćen, izabran da se bori protiv takvih pojava, postao saradnik strane službe. Policija i BIA su uspele da ga identifikuju, prikupili smo dovoljno podataka da možemo da presečemo i neutrališemo kanale iznošenja informacija.

* Mislite li da više nema curenja informacija?

- Policija je ogroman sistem, sa oko 42.000 zaposlenih. Ne mogu da garantujem da su svi do poslednjeg potpuno ispravni, ali mogu za to da su najpoverljiviji podaci zaštićeni.

* Sa kim ste od ministara i privatno bliski?

- Družim se s premijerom 20 godina, privatno sam blizak sa Aleksandrom Vulinom, a odličnu saradnju imam i sa ministrom odbrane Zoranom Đorđevićem i pravde Nelom Kuburović.

* Đorđević voli spartanski dril, vežbate li nekada zajedno?

- Išli smo nekoliko puta zajedno na treninge na Vojnu akademiju. Išao sam ranije da vežbam i sa momcima iz SAJ. Volim da trčim, ali sada manje, više vežbama održavam dobru fizičku kondiciju.

* Gledate li derbi zajedno sa Vučićem i kako izgleda navijanje, pošto je on zvezdaš, a vi ste partizanovac?

- Nismo skoro gledali utaknice zajedno, ne stižemo. Često se šalim da ostalim kolegama u Vladi stižu poruke sa rezultatom, a meni sa brojem privedenih.

* Koliko imate vremena za porodicu, ćerku, stižete li da je vodite u vrtić?

- Uglavnom je preuzimam iz vrtića, ali to nije prečesto. A tamo sam samo Nebojša Stefanović, a ne ministar i potpredsednik Vlade.

* Uz koju muziku ćete se veseliti za praznike, šta "naručujete" u kafani?

- U kafane retko idem. Volim da izađem s prijateljima, ali ustajem rano, oko pola šest, i kasno uveče volim da sam u krevetu. A slušam sve, od starogradske do pop muzike. Ne preferiram ekstreme, hard narodnjake i hard rok.

* Da li je tačno da znate da se iskradete obezbeđenju i odete sami do prodavnice, u šetnju po kraju?

- Zna da se desi. Jednom sam otišao sa suprugom na rođendan našeg prijatelja, ja sam vozio njen "klio" i u povratku nas je, u Bloku 45, zaustavila saobraćajna policija. Iznenadili su se kad su nas videli, ali smo poštovali sve propise, bili vezani. Svako ko ima obezbeđenje zna koliko je to opterećujuće. Nekad su vam potrebni privatnost, ventil, da budete sami.

OTKRILI SMO MNOGO O UBISTVU PEVAČICE

* KOLIKO nerasvetljeno ubistvo pevačice Jelene Marjanović baca senku na rad policije?

- Nije sve uvek moguće rešiti u nekoliko dana ili meseci. Mi smo prošle i ove godine rešavali ubistva stara i po 13 godina, kao što je slučaj sa Tihomirom Ponjevićem iz Bačke Palanke. Ubistvo Gordane Inđić rasvetljeno je posle 19 godina, Živke Lakić posle 14...

* Kako odgovarate na čaršijsku priču da policija

zna ko je zločinac, samo ne postoji krunski dokaz, odnosno oruđe?

- Ne mogu da govorim o detaljima istrage, ali ima dosta saznanja, dosta činjenica je otkriveno.


ČUJEM SE SA DRUGOVIMA IZ VOJSKE

* SLUŽILI ste vojsku u Novom Sadu. Da li ste u kontaktu sa klasićima?

- Da. Nekoliko puta smo organizovali okupljanja. Sa nekima se čujem s vremena na vreme. Sjajni momci, koji su mi ostali u lepom sećanju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Иван Ц.

31.12.2016. 20:21

За разлику од народа, који у маркет иде без пара...

Patriot

31.12.2016. 20:36

Ovaj patriota ide u market a ne kako bi trebalo da se kaze "na pijacu"....vazno da je on savladao dobro engleski a to sto je zemlja preplavljena lopovima to nikome nista...

znamo da u novinarstvu nema glupih pitanja

01.01.2017. 09:02

Postoje glupi odgovori.Gospodine Stefanovicu,svaka cast!Moze covek,samo iz pakosti ili politicke nepripadnosti,da stavi primedbe na Vase odgovore?Medjutim!Ovde je svaki odgovor na svom mestu.Potkovan stecenim znanjem i neizbeznom diplomatijom.Osim Srbiji i Srpskom rodu,ne pripadam nijednoj partitji.Citao sam pazljivo sve i jos jednom svaka cast!Nebi bilo lepo ne odati priznanje i novinaru?Veoma umesno Vas je bas navodio na dvosmislene odgovore.Nije uspeo!.Srecna Vam nova.Svima

repus

01.01.2017. 09:16

pokazivali su istu demagogiju I rusi kako putin seta sam ulicom kao pobegao obezbeđenju a na zgradama okolnim spuštenew roletne I verovatno svi isterani iz stanova u koje su ušli kbe dok ne prošeta sam putin dude varalice za narod I tamo I ovde