FUNKCIONER socijalista Branko Ružić, koji je poslednjim javnim istupom ponovo rasplamsao rat između naprednjaka i SPS, najverovatnije će, i ovog puta, proći bez sankcija u stranci - saznaju "Novosti". A to bi, kako tvrde naši izvori, mogla da bude i poslednja kap koja će preliti čašu višemesečnih razmirica između pojedinaca u SNS i SPS i da dovede do raskidanja saveza naprednjaka i socijalista.

I premijer Aleksandar Vučić indirektno je juče najavio takvu mogućnost:

- Vlada Srbije funkcioniše, ima većinu a da li će je imati za mesec, dva - videćemo. Možda se sklopi neka druga većina.

On nije želeo da komentariše Ružićeve poruke da bi "mogao da sruši Vučića samo da hoće" i ismevanje pojedinih funkcionera SNS, poručivši da vidi kako svi vole da glume nacionalne heroje.

Kako saznajemo, na jučerašnjoj sednici Vlade ni Vučić ni lider socijalista Ivica Dačić nisu nijednom rečju pomenuli "slučaj Ružić". Premijer poručuje i da od Dačića neće tražiti objašnjenje i da ga to ne interesuje.

Ali, sigurno je da će se Vučić uskoro, na najavljenim stranačkim organima SNS, suočiti sa pritiskom brojnih partijskih saradnika koji već duže traže da se na partnerstvo sa socijalistima stavi tačka.

Najnovije Ružićeve provokacije idu naruku i Zorani Mihajlović, koja već duže insistira da se preispitaju odnosi u koaliciji. Ona je juče poručila da je srpska politika prepuna heroja, od Ružića i Jeremića, preko Jankovića i Šutanovca, sve do Radulovića, Vukadinovića i Šešelja, koji su toliko puta mogli da pobede Vučića i SNS, ali nisu hteli:

- Evo, sledeće godine imaće novu priliku, pa će, kad na ocenjivanju građana ponovo prođu onako kako su do sada uvek prolazili, opet maštati i govoriti kako su, eto, mogli da smene Vučića, ali nisu hteli.

Dačić, koga su novi Ružićevi ispadi zatekli u Kini, najavio je da će se cela stvar raspraviti na stranačkim organima, ali sednice Predsedništva i Glavnog odbora još nisu zakazane.

Slavica Đukić Dejanović, zamenica predsednika SPS, kaže za "Novosti" da je uverena da će se nastaviti saradnja te partije sa SNS jer je "sinergija koju imaju dve stranke više nego potrebna daljoj stabilizaciji zemlje".


NOVO PECKANjE

RUŽIĆ se juče oglasio na "Tviteru" i ponovo "pecnuo" koalicione partnere koji su ga oštro kritikovali zbog intervjua u kojem je govorio o Vučiću:

- Ono kada "maleni", "samozvani heroj" i "polupismena secikesa" razgoropadi razne "megafone". A niko ne čita išta osim naslova - napisao je Ružić, uz sliku table iz Šumarica sa natpisom "pucajte, ja i sada držim čas".