Socijalisti ulaze u pokrajinsku vladu

V. M.

četvrtak, 16. 06. 2016. u 11:44

Социјалисти улазе у покрајинску владу
Predsedništvo naprednjaka sutra odlučuje o sastavu vlasti u Vojvodini. Mirović: Hoćemo širi savez, biće mesta za nestranačke ličnosti

ODLUKA o sastavu pokrajinske vlade biće doneta na sutrašnjoj sednici Predsedništva SNS, a prema našim izvorima iz vrha vladajuće stranke, u ministarskom kabinetu najverovatnije će biti mesta i za socijaliste.

Zasad je izvesno da će pokrajinski premijer biti funkcioner SNS Igor Mirović, i Aleksandar Vučić će u petak to i zvanično predložiti svojim stranačkim saborcima.

Vlada Vojvodine će imati 12 sekretarijata i u njoj će se, pored naprednjaka, sigurno naći SVM. Neizvesno je učešće LSV Nenada Čanka, dok se socijalisti nadaju da će dobiti poziv.

Da će u pokrajini biti formiran širok vladajući front, potvrđuje i Mirović:

- Osnovna ideja je da sve stranke koje žele da se okupe oko programa SNS predlože najkvalitetnije i najstručnije ljude koji će činiti okosnicu za promenu politike u Vojvodini. Biće kandidata i iz drugih stranaka, ne samo iz SNS, ali i nekih vanstranačkih ličnosti. Najvažnije je da na najodgovornija mesta dođu sposobni i stručni ljudi.

Ukoliko se među novim pokrajinskim sekretarima nađu i kandidati SPS, to bi za tu partiju bila dvostruko dobra vest, jer se formiranje vojvođanske vlade posmatra kao lakmus koji će pokazati i čemu bi socijalisti mogli da se nadaju na republičkom nivou. Ako u petak vrh SNS odluči da na pokrajinskom nivou napravi koaliciju sa SPS, to će biti shvaćeno kao nagoveštaj da će Dačić i drugovi dobiti resore i u novom kabinetu premijera Vučića.

Tome u prilog ide i to što je nastavak konsultacija o formiranju republičke vlade, koji je trebalo da bude održan ove nedelje, pomeren za sledeću, nakon što budu sklopljene sve kockice pokrajinske vlasti. Mandatar Vučić je prošle sedmice održao prvi krug konsultacija sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i najavio nastavak razgovora.

Zasad su Dveri i pokret "Dosta je bilo" poručili da neće ponovo razgovarati sa mandatarom, dok poziv za drugi krug razgovora očekuju SPS i LDP. Podršku vladi najavio je Riza Halimi iz PDD, koji očekuje da će albanskoj manjini pripasti mesto u Koordinacionom telu za Preševo, Bujanovac i Medveđu, kao i BDZ Muamera Zukorlića.


REPUBLIČKI KABINET DO 3. JULA

ČLANOVI nove vlade zakletvu će položiti na sednici Skupštine koja će najverovatnije biti održana u prvim danima jula. Premijer je ranije najavio da će kabinet sastaviti pre isteka trećine zakonskog roka.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Novosadjanin

16.06.2016. 12:08

hahahahahaaa glasali smo somovi da srusimo Pajtica i Bajatovica sa trona a ono sjahao Kurta pa nas uzjahao Murta.

Sloba

16.06.2016. 12:50

Totalno beskorisni ljudi zeljni vlasti. Nicim nisu Srbiju zaduzili osim kredita,problema i teske korupcije.Davno ih je trbalo zabraniti