Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da ambasada Srbije u Libiji ne treba da bude zatvorena, a da će narednih dana biti utvrđeno da li za pogibiju službenika te ambasade postoji odgovornost ambasadora Olivera Potežice.

"U Libiji ima Srba i ambasada ne treba da bude zatvorena. Biće utvrđeno da li postoji odgovornost ambasadora", rekao je Dačić u Skupštini Srbije tokom rasprave o novom ministru odbrane.

Pre toga je samostalni poslanik Levice Srbije Borislav Stefanović upitao Dačića zašto nije zatvorena ambasada Srbije u Libiji.

"Zašto vi niste kada ste postavljeni za ministra zatvorili tu ambasadu, doveli službenike iz te ambasade u Srbiju. Ja ne mislim da ste lično vi odgovorni, ali kao i svaki ministar kada se dogodi nesreća morate snositi odgovornost", rekao je Stefanović Dačiću.

Stefanović je na Dačićevo pitanje zašto on nije kada je bio politički direktor Ministarstva spoljnih poslova, a dok je Vuk Jeremić bio resorni ministar, doveo službenike te ambasade u Srbiju, odgovorio da nije u redu da se odgovornost prebacuje na nekog drugog.

„Avgusta prošle godine, na intervenciju BIA, poslat je zahtev nadležnima u Ambasadi Srbije u Libiji da se hitno izjasne o okolnostima i merama koje bi trebalo da se preduzmu kako bi se službenici zaštitili. Odgovor je bio da je opasnost manja nego 2011, kada je počeo rat, i da nema potrebe da se ambasada zatvori”.

Ovako je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić odgovorio danas na pitanje predsednika Nove stranke Zorana Živkovića šta je sa istragom o smrti dvoje službenika ambasade.

- Ako je neko hteo da zatvori ambasadu, imao je priliku da to uradi dok je bio na vlasti. Umesto toga, oni koji su tada vodili MSP su ambasadoru Oliveru Potežici dali blanko ovlašćenje da može bez mog odobrenja da napušta Tripoli i odlazi u Tunis kad god hoće - rekao je Dačić. - Sve je to urađeno za vreme vlade Mirka Cvetkovića.

On je rekao da Srbija nije trgovala oružjem s Libijom.