BEOGRAD - Prvi potpredsednik vlade Aleksdandar Vučić poručio je danas da je cilj Srbije da posao oko pristupanja EU završi do 2018. godine, a da očekuje da će 2020. Srbija postati punopravni član Unije.

"Naš cilj je da sve što je do nas završimo do 2018., a onda nije više na nama da li ćemo u EU biti primljeni 2020", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Ocenivši da je u utorak, kada će biti održana prva međuvladina konferencija u Briselu, važan i veliki dan za Srbiju, Vučić je rekao da će na današnjoj sednici vlade morati da se usaglase neka pitanja u vezi sa pregovaračkim okvirom Srbije, kako bi vlada jednoglasno izašla pred partnere u Briselu.

On je naveo da se to pre svega odnosi na poglavlje 35, posvećeno Kosovu ali ne samo na to poglavlje i da je među tim pitanjima i izjašnjavanje građana o pristupanju EU na referendumu koji bi mogao da bude održan 2019. godine.

Govoreći o pregovaračkom okviru Vučić je rekao da se još ne zna tačno kako će izgledati poglavlje 35, rekavši da neke stvari mogu da iskrsnu i da neće sve biti lako. Vučić je potvrdio da će u delegaciji Srbije sutra biti i ministar bez portfelja zadužen za evropske intergracije Branko Ruižić.

Na pitanje da li će Ružić ostati ministar u Vladi Srbije, Vučić je rekao da se na bavi spekulacijama.

Pitanjem izbora baviću se za nekoliko dana


Vučić je izjavio da će se za nekoliko dana baviti pitanjem vanrednih parlamentarnih izbora, budući da je pred Srbijom sutra važan dan u Briselu i da se svakodnevno suočava sa problemima koje je potrebno rešavati.

"Obavili smo veliki posao, gledamo u budućnost i zaista smo u potpunosti koncentrisani na ono što će se sutra dešavati u Briselu i na probleme sa kojima se suočavamo u zemlji. Imamo danas Socijalno-ekonomski savet, moramo da razmatramo kako da rešimo pitanje zakona o radu, stečaju i privatizaciji", rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije.

Upitan da prokomentariše spekulacije medija o tome da li će vanrednih parlamentarnih izbora biti ili ne, Vučić je rekao da se ne bavi spekulacijama i da ih ne podnosi, te da će se tim pitanjem baviti za nekoliko dana.