RIK: Poništeni izbori na 117 biračkih mesta, najviše U OVOM GRADU

Novosti online

25. 06. 2020. u 22:26

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da su izbori poništeni na 117 biračkih mesta

РИК: Поништени избори на 117 бирачких места, највише У ОВОМ ГРАДУ

Foto Tanjug

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je večeras da su izbori poništeni na 117 biračkih mesta.

Najviše spornih biračkih mesta je u Kragujevcu - 9, pa u Beogradu - 8. Slede Valjevo sa 6 i Novi Pazar, Šabac, Merošina i Bujanovac sa po 4. Od 117 problematičnih biračkih mesta, na 17 su za broj birača koji su glasali unete 0 ili 1, a broj listića u kutijama se kreće od 106 do 924.

Izbori se ponavalju, kako je rečeno na sednici RIK-a, jer se u kutijama nalazi više glasačkih listića nego što je birača glasalo.

Član RIK-a Željka Radeta rekla je da zapisnici dostavljeni RIK-u nisu dovoljni za odlučivanje o ponavljanju glasanja na tim biračkim mestima i zatražila "otvaranje džakova" i ponovno prebrojavanje važećih i nevažećih listića.

- Ovo nije dovoljno da se raspravlja, treba da se izvrši uvid u izborni materijal. Kako možemo bez uvida u materijal da znamo da li je ukupan broj birača tu greška, možda je greška u drugoj stavki - navela je Radeta.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević kazao je da RIK postupa isključivo u skladu sa uputstvom koji su članovi doneli pre nekoliko meseci.

- U ovim situacijama, kada ne možemo da utvrdimo na osnovu zapisnika volju birača, niti ćemo da je prekrajamo, niti da preturamo po džakovima, već ćemo po uputstvu da ponovimo glasanje na tim biračkim mestima, s obzirom na to da birački odbor nije utvrdio rezultate - zaključio je Dimitrijević.

Neka od mesta na kojima će biti ponovljeno glasanje su pojedina birališta na Vračaru, Zemunu, Novom Beogradu, Obrenovcu, Rakovici, Čukarici, Bačkoj Topoli, Subotici, Zrenjaninu, Sečnju, Alibunaru, Beloj Crkvi, Vršcu, Požarevcu, Beočinu, Novom Sadu, Indjiji, Loznici, Šapcu, LJuboviji, Valjevu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Boris

26.06.2020. 02:58

Ne umete nista napraviti a da ne ostavite sumnju vi ste neka komisija trebalo bi vas smeniti i procesuirati za nauk u buduce

DAVOR

26.06.2020. 17:11

vazno je da svi u Rik primaju debele naknade za rad u vezi izbora...a ako se negde poniste,tek tada slave.Pare kao konfete

Joja

26.06.2020. 18:23

U Sapcu nije potrebno ponavljati izbore,nazovete Zelenovica i on vam kaze ko je pobedio!