SNS zabeležila ubedljivu pobedu na izborima za 17 beogradskih opština: Naprednjaci osvojili i Vračar i Stari grad, evo i koliko glasova (MAPA)

E. B. R.

22. 06. 2020. u 06:50

СНС забележила убедљиву победу на изборима за 17 београдских општина: Напредњаци освојили и Врачар и Стари град, ево и колико гласова (МАПА)

Foto: I. Marinković

Miroslav Čučković: SNS u Obrenovcu osvojio 72, a 2016. godine oko 48 odsto
PREMA prvim preliminarnim rezultatima, Srpska napredna stranka juče je osvojila najveći broj glasova na opštinskim izborima na teritoriji Beograda. Od 17 lokalnih samouprava, uspešnija od konkurenata bila je u 16 opština. Do kasnih jutarnjih sati glasovi su se prebrojavali u Novom Beogradu, gde se za vodeću poziciju bore SNS i Šapićev SPAS. Nezvanični podaci kažu da je izlaznost u glavnom gradu bila značajno niža u odnosu na celokupnu izlaznost u zemlji - oko 35 procenata.

Izborna lista "Aleksandar Vučić - Za našu decu" odnela je ubedljivu pobedu. Za razliku od prethodne godine, kada je SNS bio na drugom mestu po osvojenim glasovima na opštinama Stari grad, Vračar i Novi Beograd, ovoga puta bili su ubedljivi sa više od 45 odsto osvojenih glasova. Uspešniji od konkurenata bili su i na Paliluli, u Zemunu, Čukarici, Rakovici, Obrenovcu, Mladenovcu, Grockoj i na Voždovcu. Isti rezultat zabeležen je i u Sopotu, Barajevu, Lazarevcu, Zvezdari, na Savskom vencu i u Surčinu.

Osim što će će u većini opština uzeti najveći broj odborničkih mesta, naprednjaci su postigli i bolji uspeh u odnosu na prethodne lokalne izbore održane 2016. godine. U skoro svim lokalnim samoupravama SNS je osvojio više od 50 odsto od ukupnog broja glasova.

INCIDENTI NA biračkom mestu 40 na Voždovcu, svim članovima biračkog odbora i prisutnim posmatračima su izgrebani parkirani automobili. Ovo je juče tokom dana objavio Centar za slobodne izbore i demokratiju na Tviteru. Zbog ovog incidenta intervenisala je policija. Takođe, na istom biračkom mestu, nepoznate osobe pretile su članovima biračkog odbora, kao i zaposlenima na održavanju zgrade.

Skoro 20 odsto više zaokruženih listića za naprednjake bilo je u Obrenovcu, u odnosu na prethodne izbore kada je procenat bio 48,4. Ova opština sada je imala čak 72 odsto biračkog tela na strani vladajuće partije. Bolji su bili i na Čukarici, gde su osvojili oko 59,58 odsto glasova, što je takođe za 20 odsto više nego pre četiri godine.

Do juče opozicioni Stari grad glasao je u većini za SNS, odnosno 44 odsto, dok je koalicija oko ujedinjene opozicije dobila 16 odsto glasova. SPS je ovde osvojio 10 odsto.

U skupštinsku klupu na Čukarici će ući i odbornici okupljeni oko Aleksandra Šapića, sa 10,44 odsto glasova, kao i SPS, koji je osvojio oko 10 odsto. Iako je u Zemunu na listiću bilo 12 opcija, a na Zvezdari 11, na obe opštine SNS je odneo ubedljivu pobedu.

Opšti utisak ovogodišnjih lokalnih izbora jeste da je opozicija utihnula, te rezultati o tome jasno govore. Iako su u većini opština okupljeni oko Ivice Dačića i njegovog SPS zauzeli drugo mesto, ni u jednoj lokalnoj samoupravi nisu uspeli da uzmu više od 20 procenata od ukupnog broja onih koji su izašli na izbore. S druge strane, u skoro svim opštinama na kojima se kandidovao, Aleksandar Šapić i njegova stranka SPAS osvojili su 10 i više procenata. Srpska radikalna stranka ući će uglavnom u prigradske opštinske odborničke klupe, kao što su Barajevo, Mladenovac i Sopot.


* Rezultati u %, nedostaju podaci za Novi Beograd i Lazarevac


Koalicija okupljena oko lidera Socijaldemokratske stranke, Nove stranke i Pokreta slobodnih građana jedino je na Vračaru osvojila 10,49 odsto glasova.

GLASALI GRADSKI ČELNICI

GRADONAČELNIK Beograda Zoran Radojičić glasao je na biračkom mestu u Muzičkoj školi "Mokranjac". Zamenik gradonačelnika Goran Vesić svoje biračko pravo ostvario je u Trećoj beogradskoj gimnaziji na Vračaru, a Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine grada, glasao je na Opštini Savski venac.


BIRALIŠTA I ZDRAVSTVENA STANICA

UPRKOS pandemiji virusa korona, na Starom gradu zdravstvena stanica u Koste Stojanovića našla se na spisku biračkih mesta. Mnogi domovi Beograđana, kafane, pa i stadion u Mladenovcu, postali su birališta. Oko 40 vrtića u Beogradu ustupljeno je za glasanje, ali oni dezinfikovani danas očekuju stanare - najmlađe Beograđane.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Dragana

22.06.2020. 15:17

Kakav je ovo tekst, opozicija utihnula... Opozicija je koliko ja znam bojkotovala, a i vi to dobro znate.

Hedona

22.06.2020. 18:49

Sve Beogradske opštine imaju većinu odbornika, na nekim mestima možemo i sami da pravimo vlast.