Mandat donosi 2,5 miliona: Finansijska strana parlamentarnih izbora nije zanemarljiva

S. ROVČANIN - TOMKOVIĆ

10. 03. 2020. u 11:22

Za izbornu kampanju učesnicima iz budžeta sleduje 792,5 miliona dinara. Oni koji pređu cenzus dele 637 miliona na osnovu rezultata. Ako ne osvoje jedan odsto stranke ostaju bez jemstva

Мандат доноси 2,5 милиона: Финансијска страна парламентарних избора није занемарљива

Foto Ž. Knežević

ZA troškove izborne kampanje za Narodnu skupštinu, stranke i koalicije dobiće iz republičkog budžeta 792,5 miliona dinara. Na njihove račune, pre glasanja biće podeljeno 20 odsto ovog iznosa odnosno 158,5 miliona dinara na ravne časti, dok će preostalih 80 procenata - 637 miliona dinara biti podeljeno na osnovu dobijenih mandata.

Uslov za dobijanje novca pre izbornog dana je da partije polože depozit u iznosu koji im sleduje. Ukoliko osvoje više od jedan odsto glasova (za manjinske stranke važi 0,2 procenta) neće morati da ga vraćaju, a u suprotnom država će se naplatiti iz jemstva.

Tačan iznos koliko će koji učesnik na izborima dobiti znaće se kada se svi izjasne hoće li koristiti novac iz budžeta.

Prema okvirnoj računici Transparentnosti Srbije, ukoliko broj lista bude 20, koliko ih je bilo 2016. godine, pet dana pred izbore biće im uplaćeno po 7,9 miliona dinara.

- Pored toga, oni koji pređu cenzus dobiće oko 2,5 miliona dinara po poslaničkom mandatu. U slučaju da jedna lista osvoji polovinu mesta u Skupštini, po tom osnovu će steći pravo na čak 316 miliona dinara - objašnjavaju u "Transparentnosti".

Mnogo manje novca za kampanju izdvaja se na lokalu, pa bi, navode u ovoj organizaciji, svaka lista u gradu srednje veličine mogla da računa na budžetsku podršku od 20.000 dinara, a oni koji pređu cenzus na još dodatnih oko 30.000 dinara po odborničkom mestu.

Iz "Transparentnosti" ukazuju da su, na uzorku od deset gradova i opština, utvrdili da je samo jedna lokalna samouprava pravilno odredila novac koji će raspodeliti učesnicima izborne kampanje u svojim budžetima, pri čemu u dva mesta ova sredstva uopšte nisu planirana.

Partije za kampanju mogu da koriste i sredstva iz privatnih izvora, ali mora se voditi računa da maksimalna vrednost davanja na godišnjem nivou koje jedno fizičko lice može dati učesniku iznosi najviše 20 prosečnih mesečnih zarada, dok je u slučaju pravnih lica taj iznos najviše 200 prosečnih plata (u decembru iznosila 59.772 dinara).

Inače, osim novca za stranke za koje se izdvaja 0,07 odsto, izbori će nas koštati i dodatnih 1,2 milijarde dinara za sprovođenje procesa.

Foto N. Skenderija

JEMSTVO KOD SINIŠE

IZBORNO jemstvo se polaže kod Ministarstva finansija. Depozit može da se sastoji od novca, bankarske garancije, državnih hartija od vrednosti, hipoteke na imovinu... Za novac iz državne kase mora biti otvoren namenski račun.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije