Dačić: Mi nikoga ne ucenjujemo

Tanjug

26. 05. 2012. u 14:57

Дачић: Ми никога не уцењујемо
Ivica Dačić najavio sastanak lidera koalicije SPS-PUPS-JS sa Tadićem. Mi nikoga ne ucenjujemo, rekao lider SPS
BEOGRAD - Lider socijalista Ivica Dačić najavio je da će u ponedeljak popodne biti održan sastanak lidera koalicije SPS-PUPS-JS sa predsednikom Demokratske stranke Borisom Tadićem i funkcionerima DS.

Dačić je rekao novinarima u Domu Narodne skupštine, nakon dodele "Majskih nagrada" Sportskog saveza Srbije, da ne zna da li je Tadić prelomio i da li će prihvatiti da bude kandididat za premijera.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku, biće reči o temama koje su vezane za program i politiku nove vlade.

To, kako smatra, ne treba da budu nikakvi "teški razgovori" s obzirom da su prethodne četiri godine socijalisti i demokrate bili u koaliciji, a principe saradnje, koje su dogovorili tada poštovali čitav period rada i još aktuelne vlade.

"Između nas nema spornih pitanja, ne očekujem teške razgovore, ali je dobro da se proces formiranja vlade ubrza. Treba prelamati, ne odugovlačiti, donositi suštinske odluke..., ali i što pre utvrditi da li je većina na strani DS i njihovih partnera ili na strani naprednjaka i poštovalaca njihovih programa", naveo je Dačić.

On je dodao da ne treba isključiti i treću mogućnost - da li postoji želja za "velikom koalicijom".

"Napominjem da ta koalicija ne može da bude velika bez socijalista, ali ponavljam mi nikoga ne ucenjujemo i ništa ne uslovljavamo. Ko god kaže da SPS ucenjuje, traži i zahteva u ovom trenutku određena personalna rešenja - laže", jasan je Dačić.

Prema njegovim rečima, do sada su samo vođeni razgovori o tome ko će formirati vladu, ko bi trebalo da bude premijer i nije nepoznanica da koalicija oko socijlaista nema ništa protiv da to mesto pripadne DS.

"Dobro je da su demokrate juče donele odluke. To je važno zbog toga što se ne sme dozvoliti prazan hod, jer je on prostor za različite manipulacije, nastavljamo razgovore jer nijedan konkretan zahtev sa naše strane još nije iznet", rekao je Dačić.

Kada je reč o saradnjsa SPS i DS, lider socijalista je podsetio da su te dve stranke još pre nekoliko godina potpisale Deklaraciju o političkom pomirenju, koja podrazumeva poštovanje pet principa koji su osnova i za dalju saradnju: zaštita državnih i nacionalnih interesa, evropska orjentacija, borba protiv korupcije, razvoj ekonomije i pitanje socijalne jednakosti.

"To su teme koje su i danas aktuelne. Mi nismo ti koji će pokušavati da vode razgovore o formiranju vlade, na nama je da odgovorimo na pozive, a vodiće ih najveće stranke i samo je važno kojom brzinom će ti razgovori biti relizovani", smatra Dačić.

DS je, dodao je, najveća stranka u koaliciji, ona će pokrenuti razgovore i sa drugim partnerima, ne samo sa koalicijom oko SPS-a, o programskim osnovama za buduću vladu.

"Sve su to logični razgovori, ali ponavljam, bitna je brzna kojom će se okončati razgovori o formiranju vlade", rekao je lider socijalista.

Dačić je objasnio da rokovi za formiranje vlade zavise od zakona i Ustava, ali i od nove političke pozicije koju je dobio Tomislav Nikolić kao predsednik Republike.

On je dodao da je iz razgovora sa Nikolićem i novim liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem želo da se uveri da neće biti opstrukcija s obzirom da su teoretski te opstrukcije moguće.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

iam li ova zmlja 5 statisticara i papir ili nema?

26.05.2012. 16:08

dakle, gospodo da bi vam odluke bile validne lepo napravite neke preseke stanja u zemlji..broj domacinstava.broj realno zaposlenih, broj zaposlenih u sivoj ekonomiji, broj ekstra bogatih i vrste njihove delatnosti...saberete, oduzmete is hvatite da vam nedostje novac za platice i penzijice i odustanete od gradnje monstruoznih mostova i hla... vec parcelisete zemlju koja je neobradjena i date je pod zakup s povoljnim kreditima mladim ljudima koji umiru na asfaltu beograda, nisa i novog sada.

Čedomir Činić

26.05.2012. 16:30

To bi trebalo da bude moguce da narod u drzavi, i drzava od sopstvenog rada zivi. Uz vrlo malo napora.

stanko

27.05.2012. 01:12

@Čedomir Činić - Eto neka prvo tebi nacionalizuju i oduzmu stan ili kucu .

Čedomir Činić

27.05.2012. 09:44

@Čedomir Činić - Lopovi na jedan ili drugi nacin kradu od onog koji moze iz niceg da stvori vrednost.

nesa

26.05.2012. 20:41

Posto smo danas iz prilozenog mogli da vidimo da vas novi predsednik u razgovoru sa gospodinom Putinom ima fenomenalno drzanje kao i da perfektno govori strani jezik mislim da vremena za cekanje vise nema nego da se vlada sto brze formira i da bar donekle ublazi ovaj jad i bedu koja je pogodila Srbiju. Zato gospodo Tadicu , Dacicu i Jovanovicu ako mislite da od ove drzave nesto bude sto pre sedite dogovorite se i sto pre formirajte vladu jer ovako nam se nista dobro nepise.

Pavlović

27.05.2012. 00:35

@nesa - Ostavite Tadića na miru . Neka sednu Vučić , Dačić i Koštunica pa da vidimo šta će oni da ponude u sledeće 4 godine , kako će da reše problem Kosova , kako će da zaposle narod , kako će da napune budžet , pa da ih ocenimo na sledećim izborima . Neće proći to što se sad kriju od odgovornosti i beže u opoziciju .

Slavko

27.05.2012. 08:27

@nesa - Jes' Pavolvicu pa da oni vade uzareno ugljevlje iz vatre koju je Tadic potpalio, a?A ko ce da vrati 12 milijadi dolara duga koji je vladajuca klika napravila za samo 4 godine. Sa 12 su skocili na 24. Cisto ludilo. I gde su pare zavrsile? Zna se gde.

LJUBICA

27.05.2012. 10:36

Naravno da SPS nikoga nije i ne moze da ucenjuje. Oni samo rade ono sto im Evropa nalozi.