Svetski mediji: Ključni izbori za budućnost Srbije

Tanjug

20. 05. 2012. u 11:37

Светски медији: Кључни избори за будућност Србије
Svetski mediji izvestili su da je u Srbiji jutros počeo drugi krug predsedničkih izbora, uz ocenu da je reč o "ključnim" izborima kad su u pitanju planovi Srbije da postane članica EU, posle izolacije u vreme Miloševića

BEOGRAD - Svetski mediji izvestili su da je u Srbiji jutros počeo drugi krug predsedničkih izbora, uz ocenu da je reč o "ključnim" izborima kad su u pitanju planovi Srbije da postane članica EU, posle dugogodišnje izolacije u vreme Slobodana Miloševića.

AFP ukazuje da će, bez obzira na ishod izbora, novi predsednik morati da sprovede "bolne" reforme kako bi se uspostavila ekonomska stabilnost u zemlji, s obzirom na to da je 24 odsto građana nezaposleno.

Predsednika, takođe, očekuje ubrzanje pregovora sa Prištinom, što je ključan uslov za napredovanje u procesu evrointegracija, ocenjuje AFP.

Agencija Asošijejted pres podseća da je u prvom krugu predsedničkih izbora predsednik Demokratske stranke Boris Tadić ostvario pobedu sa blagom prednošću u odnosu na drugoplasiranog lidera Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Agencija je takođe podsetila da je Nikolićeva partija tvrdila da je prvi krug izbora pokraden, što, kako ocenjuje AP, stvara bojazan da bi posle drugog kruga moglo da dođe do nereda u zemlji.

I agencija Frans pres se, takođe, osvrnula na tvrdnje o izbornoj krađi, navodeći da su tužilaštvo i izborna komisija odbacile te optužbe, a strani posmatrači ocenili izbore regularnim.

Agencija Rojters navodi da bi na rezultate današnjeg glasanja mogla da "padne senka" ukoliko Nikolić zaista i realizuje pretnju da će izvesti svoje pristalice na ulice.

I ta agencija podseća da bi Srbija, koja ima status kandidata za članstvo u EU, mogla početkom sledeće godine da započne pregovore o pristupanju ukoliko preduzme korake na unapređenju odnosa sa Kosovom.

Britanski Bi-Bi-Si (BBC) zaključuje da bi ishod izbora mogao da utiče na evropsku perspektivu zemlje i odnose sa Kosovom, koje je 2008. proglasilo nezavisnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

David Morrissey

20.05.2012. 12:09

Kao prvo gospodin Milosevic nije vec 12 godina na vlasti, a drugo o pokojnicima sve najbolje. A vidlo se i posle 5. Oktobra 2000 godine ko je sta sve prico i ko je sta uradio. I nije tacno da su izbori za Predsednika Srbije u centru svetskih medija. Ovde nisu na zapadu nista javili.

Prijatelj

20.05.2012. 15:07

@David Morrissey - Da li je neko te "svetske medije " obavestio da je stranka Slobodana Milosevica u vlasit u srbiji

Borko

20.05.2012. 13:58

Kakva nebuloza,svaki treci covek ce u Srbiji da umre od gladi a oni i dalje forsiraju Milosevica,vise se niko ni ne seca njega,ne znam po cemu su kljucni izbori,glasace se pa ako je dobro nastavice se ako nije bice promena i gotovo,vec 20 godina su kljucni izbori,ovaj tekst je diskretno krsenje izborne tisine

nemilosrdno pravedni

20.05.2012. 14:03

EU je civilizovano drustvo, i bilo bi sramota dati teroristima medijsku paznju. Nakon izbora ako demokratija pobedi Srbija dobija svu moralnu politicku i ekonomsku paznju.