Registruju se kao manjinske stranke da izbegnu cenzus

P. V.

21. 04. 2012. u 09:20

Stranke lako mogu da se registruju kao manjinske i tako izbegnu cenzus za parlament. NOPO registrovana kao partija za zaštitu Vlaha, da bi izbegla pravila

STRANKE u Srbiji mogu lako da se registruju kao partije nacionalnih manjina i da tako na izborima koriste privilegiju "prirodnog praga" za ulazak u parlament, umesto cenzusa od pet odsto. Na osnovu te zakonske rupe, svi koji se premaskiraju u manjinske zaštitnike, praktično, mogu da zauzmu skupštinske klupe ako dobiju svega oko 15.000 glasova koliki je, na primer, bio prirodan prag na prošlim izborima.

Prednost u odnosu na stranke koje nisu "manjinske" je značajna, jer je, primera radi, neophodnih pet odsto za ulazak u Skupštinu na prošlim izborima vredelo oko 200.000 glasova. Takođe, za registraciju manjinske stranke neophodno je 1.000, a za ostale partije 10.000 potpisa građana.

Stranka Nijedan od ponuđenih odgovora danima izaziva polemiku, jer je registrovana kao partija za zaštitu vlaške nacionale manjine, samo da bi izbegla skupo registrovanje i komplikovanu proceduru kao "obična" partija.

NE ŽELE POPUST SAVEZ vojvođanskih Mađara je kontraprimer u odnosu na NOPO, jer oni kao stranka nacionalne manjine ne žele da koriste prirodan prag za lokalne izbore u Beogradu: - Naš beogradski odbor ima 80 odsto članova koji nisu mađarske nacionalnosti, tako da nije korektno da imamo spušten cenzus - rekao nam je Balint Pastor, funkcioner SVM.

- To je bio jedini način da se registrujemo, jer su novim zakonom male stranke drastično diskriminisane. Mi svakako štitimo prava vlaške nacionalne manjine. Niko nema pravo da nas prebrojava koje smo nacionalnosti - rekao nam je Nikola Tulimirović, predsednik NOPO, koji priznaje da su spremili izbornu listu na kojoj će od oko stotinu kandidata biti dva, tri Vlaha.

Tulimirović nam, međutim, navodi da je NOPO, čiju listu nosi Đorđe Vukadinović, u potpunosti ispoštovao zakonsku obavezu i da ne postoji formalna prepreka da budu stranka manjina. A, prema Zakonu o političkim strankama, političkom partijom nacionalne manjine smatra se ona "čije je delovanje, posebno usmereno na predstavljanje i zastupanje interesa jedne nacionalne manjine i zaštitu i unapređenje prava pripadnika te nacionalne manjine u skladu sa ustavom, zakonom i međunarodnim standardima, uređeno osnivačkim aktom, programom i statutom političke stranke."

Kontrolu da li je stranka koja želi da se registruje zaista manjinska obavlja resorno Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samopupravu. Glavni kriterijum su osnivačka dokumenta partije, a ne ulazi se u nacionalnost podnosioca zahteva. Izborne liste dodatno kontroliše Republička izborna komisija:

- RIK proverava da li su ispunjeni formalni kriterijumi da se proglašena lista tretira kao manjinska i da li će za nju da važi prirodan prag - rekao nam je Predrag Grgić, predsednik RIK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

BraNko

21.04.2012. 11:05

Ma, koji autobus do Paraćina, ne bi ih bilo ni za kombi, 8+1=9 sedišta, pod uslovom da šoferiraju dr Dragan ili dr Miško!