POSTUPAK ZA PRANjE PARA: Tužilac traži maksimalnu kaznu za Šarića

J. D. Lj.

četvrtak, 09. 07. 2020. u 16:20

ПОСТУПАК ЗА ПРАЊЕ ПАРА: Тужилац тражи максималну казну за Шарића

Foto P. Milošević

On je do detalja zatim obrazložio sve tačke optužnice, pojedinačno za svakog od 18 optuženih i zatražio od suda da im svima izrekne maksimalne kazne za krivična dela za koja se terete.

ZAMENIK tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić u četvrtak je u Specijalnom sudu u Beogradu tražio da Darko Šarić i još 17 optuženih budu osuđeni na maksimalne zatvorske kazne zbog pranja para i udruživanja radi činjenja krivičnog dela, za koje se terete.

To znači da bi optuženi, kako zakon propisuje, za pranje para mogli da dobiju maksimalnih 12, a za udruživanje pet godina zatvora. Ukoliko sud donese osuđujuću presudu, ona će biti jedinstvena, odnosno može im biti izrečeno maksimalno 12 godina robije.

U svojoj završnoj reči, koja je trajala duže od tri i po sata, Ivanić je ispričao da je optužnica protiv Šarića i ostalih u potpunosti dokazana, kako materijalnim tako i drugim dokazima. Pre svega presretnutim telefonskim razgovorima. Tužilac tvrdi da su Šarić i ostali od trgovine drogom oprali više od 20 miliona evra, kupujući firme, zemljište i nekretnine u Srbiji.

ADVOKATU POVIŠENA TEMPERATURA ADVOKAT Maja Atanacković, koja brani optuženog Marinka Vučetića, nije mogla da uđe u sud i prati pretres jer joj je u tri navrata izmerena temperatura iznad 37 dozvoljenih stepeni. Dan ranije isto se dogodilo i sa optuženim Andrijom Krlovićem, zbog čega je postupak protiv njega razdvojen.

- Tražim maksimalne kazne za dela koja su počinjena. Otežavajuća okolnost po optužene je da su sa umišljajem počinili dela, a radi sticanja ličnog bogatstva - rekao je Ivanić. - Tužilaštvo ne nalazi nijednu olakšavajuću okolnost po njih i smatramo da treba da im se oduzeme sva imovina stečena novcem od izvršenih krivičnih dela.

Posle pauze, iznošenje završnih reči započeli su advokati optuženih. Tako je advokat Branislav Popovac, koji brani Šarića i Nebojšu Jestrovića, prozvao tužioca na dugoj završnoj reči, tvrdeći da se ovaj bavio samo analizom presretnutih razgovora optuženih i svedoka, što je, kako kaže, očigledan pokušaj Tužilaštva da na osnovu takvih stvari sačini činjeničnu konstrukciju, kojom je pokušao da dokaže postojanje prljavog novca.

- Dosta je vremena potrošio da dokaže pranje novca, u čemu nije uspeo, kao ni u tome da ovde ima imovinske koristi - istakao je Popovac. - Zamenik tužilaštva je pogrešno sve interpretirao, sve je istrgnuto iz konteksta, pa čak i nalaz komisije veštaka koji su dokazali da su tokovi novca bili legalni. Na kraju podsećam da se Darku Šariću i njegovom rođenom bratu Dušku zbog pranje novca takođe sudilo i u Crnoj Gori, gde je izrečena oslobađajuća presuda.

I advokat Dejan Lazarević, koji takođe brani Šarića, ali i još nekoliko optuženih, gotovo istog mišljenja je kao njegov kolega:

- Nema dokaza da su optuženi izvršili dela koja im se stavljaju na teret. Niti ima bilo kakvog pranja novca, što je dokazalo ekonomsko veštačenje, niti bogaćenja. To bi bilo kao da neka osoba umre prirodnom smrću, a Tužilaštvo onda tvrdi da je smrt bila nasilna i da je u pitanju ubistvo.

Suđenje se nastavlja u petak iznošenjem reči ostalih advokata, nakon čega će to biti omogućeno svim optuženima.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sanja

09.07.2020. 18:07

Doživotnu robiju! Za svu onu decu koja su izgubila živote od droge koju je on nabavljao.

..овај лик је мени позитивнији од пола политичара®

09.07.2020. 18:12

.. осим Чеде ..он је скроз позитиван!