Operisan Gabrijel Đorđević, dečak koga je policija pretukla u Parizu: Lekari se bore za mališanovo oko

Goran Čvorović

petak, 05. 06. 2020. u 07:46

Оперисан Габријел Ђорђевић, дечак кога је полиција претукла у Паризу: Лекари се боре за малишаново око

Gabrijel Đorđević Foto Privatna arhiva

Komplikovana operacija je u sredu trajala tri sata, a uz Gabrijelovu bolničku postelju sve vreme su bili majka Dragana i stariji brat Šerif
PARIZ: OD STALNOG DOPISNIKA


MALI Gabrijel Đorđević, koga je policija brutalno pretukla prilikom privođenja u pariskom severnom predgrađu Bondi, operisan je u Dečjoj bolnici "Neker".

- U teškom je stanju. Moraće da prođe još mnogo vremena dok se ne oporavi - prenosi za "Novosti" porodična prijateljica Silvija Stevanović, čiji se sin druži s Gabrijelom.

Komplikovana operacija je u sredu trajala tri sata, a juče su uz Gabrijelovu bolničku postelju sve vreme bili majka Dragana i stariji brat Šerif.

- Teško se probudio. Boli ga oko. Plače. Govori sa mnom kao da nisam tu. I ja sam šokiran. Ne mogu da shvatim kako su to mogli da urade detetu od 14 godina - poručio je, ispred bolnice, pred televizijskim kamerama, stegnutog grla Gabrijelov stariji brat Šerif.

Ono što se dogodilo Gabrijelu, izazvalo je veliko interesovanje francuske javnosti. Uz podršku poznatih javnih ličnosti, za sudbinu malog Srbina iz Bondija veoma su se zainteresovali i ovdašnji mediji. Tako je izuzetno gledana informativna televizija BFM juče prenela da su hirurzi tokom operacije pokušali da mu saniraju kost ispod levog oka koja je slomljena na više mesta. Lekari još ne mogu da kažu da li će imati posledice i kakve će prirode biti.

Porodica je, prenose, ljuta i razočarana. Navodi se i da su Gabrijela tukli kada se već nalazio na podu s lisicama na rukama. Sve se, podsetimo, dogodilo u trenutku krađe mopeda u prisustvu još jednog dečaka.

- Problem je nastao kada se drugi kolega pridružio policajcu koji je uhapsio Gabrijela i stavio mu lisice, i koji je odlučio da mu u tom trenutku zada tri-četiri udarca nogom posred lica, dok Gabrijel, težak samo pedeset kilograma, sam i savladan, na podu, nije, naravno, predstavljao nikakvu pretnju ili rizik bilo kakve vrste. Gabrijel se te noći bojao da će umreti - izjavio je advokat porodice Stefan Gas.

Televizija BFM je prenela da su agenti noćne brigade, koji su uhapsili Gabrijela, u zapisniku s hapšenja naveli da su njegove povrede nastale zbog toga što se vozač policijskog vozila spotakao preko dečaka! Majka je podnela tužbu Generalnoj ispekciji, a počinioci rizikuju do deset godina zatvora.

Foto Philippe Gazeau Architecture


DAO IZJAVU

INSPEKTORI Generalne inspekcije nacionalne policije, odnosno "policijske policije", obišli su juče Gabrijela u bolnici, koji im je, koliko je bio u stanju, dao izjavu o svemu što se dogodilo.


Komentari (2)

Dobrivoje038

06.06.2020. 17:41

Nije bas tako kako ste vi napisali, verzija policije je sasvim drugacija, to mu nije prvi put da pokusa da krade scooter ! Necu da osudjujem ni ovog decka i jos manje policiju, saradjivao sam 38 godine sa policijom i zandarmerijom, 38 godine sam prenosio novac (transport de fonds), nije lako biti policajac, zandar ili vatrogasac u Seine-Saint-Denis