Suđenje vozaču "Koridora Srbije" Dejanu Stanojeviću za nesreću na naplatnoj rampi "Doljevac", zakazano za 8. april, odloženo je do daljnjeg zbog vanrednog stanja i epidemije korona virusa, saznaje danas agencija Beta u Osnovnom sudu u Nišu.


Portparol tog suda Vladimir Rakonjac rekao je da će datum održavanja ročišta biti naknadno određen.


"Zbog novonastale situacije sud radi sa smanjenim kapacitetom i održavaju se samo hitna suđenja", kazao je Rakonjac.


Na ročištu koje će uslediti biće saslušani sudski veštaci i biće pregledan snimak nesreće koja se dogodila 31. januara prošle godine, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52), dok je još pet osoba povređeno, među njima i direktor Koridora Zoran Babić.


Na prethodnom ročištu, održanom 12. februara, saslušani su svedoci nesreće među njima i direktor "Koridora Srbije" Zoran Babić.


On je tom prilikom izjavio "da bi voleo da vrati vreme unazad i da taj dan nije ni postojao".


Babić je ostao pri iskazu koji je ranije dao tužilaštvu i ponovio da je u momentu sudara spavao na zadnjem sedištu "škode superb", dijagonalno od vozača i da su ga probudili kočenje i inercija.


On je kazao da je tek u bolnici saznao da je u nesreći poginula Stanika Gligorijević, a da je on zadobio prelom kuka.


Kao svedoci saslušani su i Srđan i Mirjana Aleksić iz Debelice, zet i sestra nastradale Stanike, koji su bili vozač i suvozač u "opel astri" u koju je udario automobil "Koridora Srbije" dok su čekali da plate putarinu.


Na ročištu je svedočio i Stanoje Stanković vozač "folksvagen pasata" u koji se odbilo vozilo "opel astra".


Mirjana Aleksić je istakla na sudu da njen suprug i ona traže "samo istinu, pravdu i originalan snimak".


"Snimak koji je pomenut na suđenju nije original, to je falsifikat. Originalni snimak se nalazi u Beogradu i želimo da idemo da ga pogledamo. Bila sam u komi i ne znam šta se dešavalo. Želim istinu i ta dva minuta snimka kojih nema", rekla je Aleksić.


Branilac okrivljenog, advokat Slavoljub Milošević ponovio je zahtev sa prvog ročišta da se sprovede meteorološko veštačenje sa obrazloženjem da na naplatnoj rampi Doljevac ima magle i kada je nema na ostalim delovima autoputa.


Takođe, on je zahtevao da se od meteoroloških službi uzmu podaci o temperaturi vazduha, ali i pri tlu u vreme nesreće kako bi argumentovao tvrdnju da je kolovoz bio pod ledom.


Advokat oštećenih Stefan Ćorda je podsetio da je prošla tačno jedna godina od kako je prethodni tužilac tražio snimke nesreće, a dobijao je odgovore da je oštećen hard disk ili da nije dobra konekcija između video rekordera.


"Na jednom snimku koji je dostavljen sudu nedostaju dva minuta, a na drugom nedostaje 10 minuta. Ključno je da imamo snimak i da se uporedi sa povredama koje lica imaju. Najupečatljiviji detalj je da okrivljeni koji je imao teške povrede pluća u udesu, nakon toga razgovara, izlazi, prilazi", naglasio je Ćorda po okončanju prethodnog ročišta.


Tužilaštvo je zatražilo da se Stanojeviću izrekne zatvorska kazna od pet godina i da mu u istom periodu bude zabranjeno upravljanje motornim vozilom.