U TUŽILAŠTVU za visokotehnološki kriminal (VTK) u petak je privedeno na saslušanje pet osoba osumnjičenih da su sa saučesnicima iz Nemačke, Bugarske i Austrije "ojadili" nekoliko hiljada građana zemalja Evropske unije i "zaradili" više od 60 miliona evra. Za Zoricu M. (37), Anu Đ. (26), Muharema B. (36), Sašu Š. (49) i Filipa I. (31) tužilaštvo je zatražilo određivanje pritvora i donelo rešenje o sprovođenju istrage protiv njih.

Oni su osumnjičeni za prevaru i pranje novca, i to na veoma lukav način - složenim finansijskim mahinacijama.

- Pre izvesnog vremena oni su napravili računarsku mrežnu platformu - navodi izvor "Novosti" blizak istrazi. - Potom su, preko nje, organizovali trgovinu falsifikovanim akcijama pojedinih firmi, i to berzanskim instrumentima plaćanja. Lažno su predstavljali kretanje cena akcija preko takođe lažnih agenata, brokera, koje su zaposlili da se javljaju na telefon. Tako su izmanipulisali veliki broj Evropljana, mahom ljudi koji su mislili da ulažu pametno svoj novac u kupovinu akcija.

Ovi "stručnjaci" za finansije pozivali su, takođe, građane i nudili akcije velikih firmi na prodaju, navodeći da su to "ulaganja za budućnost". Njih nekoliko hiljada je i naselo na tu priču i uplaćivalo velike svote novca kako bi dobili željene pakete akcija.

- Sumnjamo da bi osobu koja bi se "upecala" i uplatila određene pare posle izvesnog vremena nazvao "broker" i rekao da će akcije za dan-dva da skoče, i da može da kupi još tih akcija, navodno po nižoj ceni - objašnjava naš sagovornik. - Ovaj bi to i učinio. I tako bi faktički sve više novca uplaćivao ovim prevarantima.

To bi sve trajalo do trenutka kada bi ove varalice procenile da određena "mušterija" nema više novca za ulaganje. Onda bi mu, na lažnoj platformi na kojoj je gledao "rast" cena svojih akcija, prikazivali strmoglavi pad i njihovo obezvređivanje do trenutka kada bi izgubile svu vrednost.

Policija je prilikom pretresa stanova uhapšenih, kao i poslovnih prostorija beogradskih firmi Select X i I-source, za koje se sumnja da su korišćeni u ovoj prevari, zaplenila informatičku opremu, kao i tri putnička vozila. Njihovo veštačenje je u toku.
Akcija hapšenja i razbijanja ove grupe, osumnjičene za kriminalne finansijske mahinacije, odrađena je u saradnji policija Srbije, Nemačke, Austrije i Bugarske, kao i institucija za pravosudnu i policijsku saradnju Evropske unije - Evrodžast i Evropol.

PRETI IM DO 10 GODINA ZATVORA

OSUMNjIČENOJ petorci za krivična dela koja su im stavljena na teret preti višegodišnja robija. Zaprećena kazna za prevaru je i do 10 godina, ukoliko nastane velika šteta i ukoliko je pribavljena enormna korist. Za krivično delo pranje novca zaprećena kazna je od šest meseci do 12 godina.