POŽAREVAC - Sudija za prethodni postupak Osnovnog suda u Požarevcu odredio je pritvor od 30 dana okrivljenom R.M. (60) iz Žabara, zbog krivičnog dela nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.


Njega je policija zatekla kako se vozi u svom putničkom automobilu po Kragujevcu, čime je prekršio naredbu o samoizolaciji, koja mu je izrečena 14. marta, kada je ušao u Srbiju iz Austrije. Pritvor okrivljenom određen je na predlog osnovnog javnog tužioca u Požarevcu.OSAM MESECI NANOGICE ZBOG KRŠENjA SAMOIZOLACIJEŠABAC – Od početka uvođenja vanrednog stanja, u Šapcu je devetoro ljudi prekršilo samoizolaciju, a na području Policijske uprave (Šabac, Loznica i šest okolnih opština), meru je prekršilo njih 13. Protiv tih lica podnete su krivične prijave.


Jednoj osobi iz okoline Šapca, zbog kršenja mera samoizolacije, određena je mera kućnog zatvora i nošenje nanogice u trajanju od osam meseci, a po Sporazumu o priznanju krivice. Ostali su upućeni u pritvorske jedinice u Vršcu, Požarevcu i Pirotu do izricanja krivične sankcije.


Odluka o samoizolaciji može se izreći i usmeno, obavezujuća je za sve, a policija ima nalog da pritvori svakoga ko je prekrši.


Od uvođenja vanrednog stanja, zabranu kretanja u Šapcu je prekršilo šestoro, dok je na području cele uprave podneto ukupno 12 prekršajnih i 4 krivične prijave. Stariji od 65 godina, takođe su šetali, pa je protiv njih podneto 4 prekršajne i jedna krivična prijava.


U Mačvanskom okrugu pod nadzorom trenutno je 1405 ljudi, od kojih je 15 testirano, i svi su negativni na kovid 19. U proteklih 24 sata u Šapcu nije bilo kršenja ni jedne mere.