IAKO je u Srbiji već nekoliko godina na snazi zakon koji predviđa kaznu rada u javnom interesu zbog nekog počinjenog prekršaja, on, bar zasad, nije dao očekivane rezultate. Srbi očigledno radije idu u zatvor ili plaćaju "odrezanu" novčanu kaznu nego što će da dozvole da ih neko vidi kako u javnom interesu, na primer, čiste parkove.

Po rečima Olivere Ristanović, predsednice Prekršajnog suda u Beogradu, mnogo je primera koji potkrepljuju ovu tvrdnju:

- Za vreme poplava u Obrenovcu, Prekršajni sud je u nekih 2.000 predmeta neplaćene novčane kazne zamenio kaznom rada u javnom interesu. Od tog broja, u 680 predmeta potvrđena je odluka, a samo jedan kažnjeni javio se da ode na rad. Ostali su platili novčanu kaznu, a oni koji nisu, radije su odabrali da idu u zatvor nego da budu zatečeni kako farbaju zebru na pešačkom prelazu, sakupljaju lišće na Kalemegdanu, čiste konjušnice i hrane životinje na Hipodromu, prazne korpe za smeće u nekoj od bolnica ili pomažu u staračkim domovima. Plašili su se, verovatno, da ih neko poznat ne vidi i da ih ne pita: "Komšija, otkud ti ovde i šta to radiš?"

Govoreći o prekršajima, naša sagovornica navodi da je najviše onih iz oblasti saobraćaja, ali da ima i onih gde je reč o ometanju javnog reda i mira, poput glasne muzike, tuče, prostituisanju...

- Kad je o prekršajima u saobraćaju reč, imamo slučajeve da su prekršioci vozili neprimerenom brzinom ili u stanju alkoholisanosti, nisu imali vezan pojas, prešli su ulicu na nadozvoljenom mestu... Poslednji takav u nizu je prošlonedeljni slučaj, gde je R. Ž. vozio 231 kilometar na sat, na auto-putu Beograd - Šid. Njemu je izrečena novčana kazna od 120.000 dinara, 15 kaznenih poena, devet meseci zabrane vožnje i 240 sati društveno korisnog rada. Kažnjeni R. Ž. prihvatio je kaznu i sada čeka da, nakon uobičajene zakonske procedure i razgovora sa poveriocem Ministarstva pravde, odradi društveno koristan rad.

Ristanovićeva navodi da ima i onih koji, iako uhvaćeni na licu mesta i u prekršaju, ne pristanu na izrečene kazne:

- Sećam se slučaja kada je jedan sugrađanin, vozeći u alkoholisanom stanju, udario otpozadi u autobus. Na licu mesta tvrdio je da nije pijan, niti kriv i molio: "Ne zovite policiju!" Onda se iznenadio kada je oko sebe video pedesetak uniformisanih policajaca. Ispostavilo se da je on, svojim automobilom, udario u autobus koji je prevozio policajce. Tek tada je priznao krivicu i prihvatio kaznu.

Prezaposleni: Olivera Ristanović / Foto I. Marinković


I u nekim drugim slučajevima, Srbi na sve načine pokušavaju da se "operu".

Tako je, po priči naše sagovornice, uhvaćena jedna beogradska prostitutka u remećenju javnog reda i mira:

- Ona je priznala odmah delo i pristala da plati kaznu za učinjeno. Ispričala je tada da se sa klijentom sa kojim je uhvaćena "na delu", koji je oženjen i ima porodicu, viđa više meseci. Kada je na red došao klijent, on je najpre odbijao da prizna krivicu, a onda je prihvatio, s molbom da kaznu ne šaljemo na njegovu kućnu adresu, kako o odnosu sa prostitutkom ne bi saznala njegova supruga. Međutim, on se žalio Apelacionom sudu, pa je ovaj, po odluci, svoje rešenje poslao na adresu klijenta. Žena je saznala za incident, došla je u sud i zahtevala da otkrijemo identitet prostitutke sa kojom je njen muž. Htela je da se obračuna sa njom a ne sa mužem koji ju je varao duže vreme.

Slična situacija dogodila se i sa ženom koja je prijavila da ju je muž tukao. Kada je uhvaćen, pravdao se da je bio na službenom putu, jer je sakupljač sekundarnih sirovina.

- Ispričao je da je došao kući, te da je njegova supruga, od silne ljubavi i želje, sama udarala glavom o zid i nanela sebi povrede. Naravno da mu nismo poverovali, ali najstrašnije je što je žena potvrdila njegovu priču i potom, ruku pod ruku, zajedno sa njim otišla kući.PROBLEM PLATE

SUDIJE Prekršajnog suda već duže vreme pokušavaju da se izbore sa velikim problemom - malim platama u odnosu na kolege.

- Pokušavamo da apelujemo na nadležne da reaguju i da plate sudija prekršajnih sudova izjednače sa platama sudija osnovnih sudova. Naše plate su od 15.000 do 20.000 dinara niže od plata kolega iz osnovnih sudova, što nije u redu. Zato i tražimo da nam se izjednači koeficijent, s obzirom na to da smo i jedni i drugi prvostepeni organ.


POZNATI SE NAJVIŠE PRAVDAJU

NA pitanje ko najviše čini prekršaje, predsednica Prekršajnog suda u Beogradu odgovara:

- Kad je reč o godinama, nema pravila, ali najviše je intelektualaca, pa i ministara, biznismena, ljudi iz medija, kao i omladine koja najčešće zaboravlja da ponese ličnu kartu, prelaze ulicu na nedozvoljenom mestu, puštaju glasno muziku u stanu... Više se pravdaju i izbegavaju da prihvate kaznu neke javne ličnosti nego običan svet, koji jedva sastavlja kraj sa krajem i u većini slučajeva pristane na kaznu, samo da to više "ne nosi u glavi i na duši".