PREBACIVANjE Dobrosava Gavrića (43), osuđenog za trostruko ubistvo u holu "Interkontinentala", iz Južnoafričke Republike u Srbiju obaviće se u strogoj tajnosti i uz povećane mere opreza. Po njega će otići specijalno obučeni tim MUP Srbije, a svi prethodni detalji biće dogovoreni preko nacionalnih biroa Interpola. U zemlju, iz koje je pobegao pre 14 godina, stići će redovnom avionskom linijom.

Gavrić, koji je osuđen pravosnažno na 35 godina zatvora, biće u prvo vreme smešten u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu. Tamo će biti podvrgnut svim lekarskim pregledima i analizama. Potom će biti prebačen u jedan od srpskih zatvora, najverovatnije u Zabelu, kod Požarevca ili Padinsku skelu nadomak Beograda.

Sve ovo, međutim, dogodiće se samo u slučaju da ministar pravde Južnoafričke Republike stavi potpis na odluku o izručenju Gavrića, koju je prošle nedelje doneo Magistrativni sud u Kejptaunu. Ovakvo rešenje suda u JAR usledilo je nakon poslednje zamolnice Ministarstva pravde Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Dve decenije od ubistva Arkana: Osveta još traje, a jedna stvar i dan danas je misterija

Odluka o izručenju Dobrosava Gavrića Srbiji gotovo se poklopila sa godišnjicom likvidacije u kojoj su usmrćeni Željko Ražnatović Arkan (48), Milenko Mandić Manda (44) i Dragan Garić (47). Prošlo je tačno 20 godina od tada, a i dalje je neizvesno da li će čovek osuđen da je direktni izvršilac trostruke likvidacije, konačno biti iza zatvorskih rešetaka. To, sada, zavisi od ministra pravde Južnoafričke Republike.

Portparol Nacionalnog tužilaštva JAR Erik Ntabazalila izjavio je prošle nedelje da je odluka "doneta uprkos Gavrićevom protestu da je osuđen po političkoj liniji i da strahuje za svoj život ukoliko bude poslat u Srbiju".

PROČITAJTE JOŠ - Ceca progovorila o Arkanovom ubici: Božja je pravda da robija u Srbiji, nadam se da će truliti u zatvoru do kraja života


- Sud je sve te navode predao u ruke ministru pravde i nadležnim ustanovama, a oni će doneti konačnu odluku - rekao je Ntabazalila.

Gavrić je zločin, prema pravosnažnoj presudi Višeg suda u Beogradu, počinio sa samo 23 godine. On je, kako je utvrđeno tokom procesa, tog 15. januara 2000. godine s leđa prišao komandantu Srpske dobrovoljačke garde Željku Ražnatoviću Arkanu (48) i pucao mu u glavu. Hice je potom ispalio i u Milenka Mandića Mandu (44) i Dragana Garića (47). U to vreme ovaj mladi Lozničanin bio je aktivni policajac.


POBEGAO IZ SRBIJE 2006.

GAVRIĆ je uhapšen nekoliko dana posle zločina, jer ga je, braneći Arkana, teško ranio njegov telohranitelj Zvonko Mateović. Sudilo mu se dva puta. Na drugo suđenje je dolazio sa slobode, zbog sudske greške. Pred izricanje presude, 2006, pobegao je kako bi izbegao zatvorsku kaznu. Godinu dana kasnije, ušao je u Južnoafričku Republiku preko Italije i Ekvadora koristeći lažni identitet i ime Saša Kovačević. U odsustvu je osuđen na 35 godina robije.