Šariću odloženo suđenje za pranje para 22. put

Tanjug

ponedeljak, 27. 01. 2020. u 17:15

Шарићу одложено суђење за прање пара 22. пут

Foto N. Fifić

Izlaganje završnih reči na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih saradnika optuženih za pranje 22 miliona evra u Srbiji danas je ponovo odloženo zbog izostanka Šarićevog branioca Olivera Dojčinovića, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti
Izlaganje završnih reči na suđenju Darku Šariću i grupi njegovih saradnika optuženih za pranje 22 miliona evra u Srbiji danas je ponovo odloženo zbog izostanka Šarićevog branioca Olivera Dojčinovića, koji mu je dodeljen po službenoj dužnosti.

Šarićev branilac je jutros dopisom obavestio sud da zbog zdravstvenih razloga nije u mogućnosti da dođe na suđenje, pa je izlaganje završnih reči, predsednik veća zakazao za 18, 19, 20. i 21. februar u 9,30 časova.

U saopštenju Višeg suda se precizira da je pisani podnesak Šarićevog advokata stigao u sud jutros u 8,45, 45 minuta pred početak suđenja.

Dodaje se da je od početka ovog postupka bilo zakazano 140, a održano 118 pretresa, pri čemu, kako se ističe, nijedan glavni pretres u postupku nije odložen iz razloga koji bi bili na strani suda ili tužilaštva, već isključivo zbog izostanaka okrivljenih ili njihovih branilaca.

Danas je pretres odložen po 22. put.

Inače, Šarić je 12. septembra 2019. godine, za kada je prvobitno bilo zakazano iznošenje završnih reči, opozvao punomoćje svim svojim izabranim braniocima, pa mu je za branioca po službenoj dužnosti putem kol centra Advokatske komore Beograd dodeljen advokat Oliver Dojčinović.

Zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina Šarić je u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora, a sada je u toku drugostepeni postupak po žalbama tužilaštva i odbrane.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optužrni su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Komentari (1)

ivan

28.01.2020. 10:35

Naravno kada nista nisu dokazali.Sada jos gradjani treba da mu plate odstetu sto je bio u zatvoru.