Nikola A. (21) pravosnažno je osuđen na osam meseci zatvora jer je 26. novembra 2018. godine na Durlanskoj pijaci u Nišu sekirom udario u glavu Slavoljuba Pavlovića (63).

Motiv nesvakidašnjeg obračuna bila je ljubomora jer je Nikola optužio starca da mu gleda vanbračnu suprugu. Njemu se najpre na teret stavljao pokušaj ubistva ali je tužilaštvo prekvalifikovalo delo u nasilničko ponašanje jer je ustanovljeno da je starac pukom srećom zadobio samo lakšu povredu.

Pročitajte još: Pretukao suprugu i sekao je nožem, ostavio je unakaženu u nesvesti, pa rekao da mu je žao: Pančevac koji je ranio suprugu izjavio da se ničeg ne seća

Kako je navedeno u presudi koja je doneta na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Nikola sklopio sa Višim javnim tužilaštvom, on je "značajnije ugrozio spokojstvo građana tako što je nakon verbalne rasprave zbog toga što mu je starac navodno gledao njegovu vanbračnu suprugu, tupim delom sekire dužine 28 centimetara koju je doneo od kuće, zadao udarac oštećenom u glavu".

Udarac sekirom za nesrećnog čoveka mogao je da bude smrtonosan s obzirom na to da mu je zbog ranijeg pucanja aneurizme, otvarana lobanja i urađena kranioplastika, odnosno ugrađeni plastični implant u nedostajućem delu kosti. Spasila ga je vunena kapa koja je ublažila udarac, ali je ipak zadobio duboku posekotinu koja mu je ušivena u niškom Kliničkom centru.

Slavoljub je nakon napada za „Telegraf“ detaljno opisao kako je umalo izgubio glavu.

- Imam tezgu na pijaci gde prodajem povrće a taj tip donosi uglavnom orahe i grožđe koje preprodaje pijačnim prodavcima. Sa nekom ženom je prolazio pored moje tezge, da bi mi se iznenada obratio rečima: "Šta gledaš u moju ženu?". Shvatio sam da traži kavgu, pa sam pokušao da ga smirim. Rekao sam mu da gledam svakog ko prolazi pijacom bez ikakve namere - ispričao je Slavoljub.

Međutim, kako je dodao, mladić nije odustajao.

"NISI LI TI PEDOFILIČAR?"

- Pozvao me je da se bijemo. Nastavio sam mirno, kazao sam mu da nisam došao da se tučem, ali da sam spreman ako baš hoće. Ubrzo se smirio, mislio sam da će na tome ostati. Sedeo sam za tezgom kada mi je prišla ta njegova žena i pitala me što je gledam. Kazala je: "Nisi li ti pedofiličar?". Ustao sam sa stolice zaprepašćen njenim rečima kada sam čuo kako mi jedan prijatelj dovikuje: "Pazi, Cale!". Pre nego što sam uspeo da se pomerim, taj njen me je udario 3 puta sekirom u glavu. Krv me je oblila, počeo sam da bežim ka obližnjoj policijskoj stanici jer sam verovao da mu je namera da me ubije - pričao je tada Slavoljub.

Oni su pozvali Hitnu pomoć, odvezli ga u Klinički centar gde mu je ušivena glava.

- Posle svega mogu da kažem da sam dobro prošao jer me je udario tupinom a ne oštricom sekire. Da je bilo obrnuto, ne bi mi bilo spasa. Takođe, srećom je promašio kranioplastiku, inače bih bio mrtav - ispričao je Pavlović.

Nikola je bacio sekiru i pobegao, ali je već sutradan uhapšen. Njemu je izrečena i mera bezbednosti oduzimanja oruđa kojim je počinio napad a obavezan je i da plati sudske troškove od skoro 130.000 dinara.

(telegraf.rs)