GRČKA policija nastavila je da istražuje moguću povezanost likvidacije Igora Dedovića (43) i Stevana Stamatovića (43), navodnih pripadnika "škaljarskog klana" u nedelju u restoranu kod Atine, s hapšenjem dvojice državljana Hrvatske i jednog državljanina Srbije, pred zoru 6. januara u priobalnom atinskom naselju Glifada. Jer, kako prenose grčki mediji, sva trojica privedenih su Srbi, doputovali su sa lažnim pasošima, a jedan od njih je imao oružje sa izbrisanim serijskim brojem i njihovom hapšenju u početku nije davan prevelik značaj.

Po rečima jednog od oficira grčke policije uključenog u ovaj slučaj, trojica muškaraca su uhapšena na Badnji dan posle sukoba s gostima i osobljem jednog noćnog kluba. Sada se, međutim, ponovo razmatra njihova eventualna povezanost s krvavim događajem u Variju, dvadesetak kilometara od Atine.


PROČITAJTE JOŠ - Vođe škaljaraca ubijeni u Atini: Dedović i Stamatović likvidirani pred ženom i decom, ubice sa kapuljačama nestale bez traga

Na mestu dvostrukog ubistva Dedovića i Stamatovića, u pečenjari "Voskopula" ("Čobanica") u selu Variju, četvorica maskiranih počinilaca su ušla u lokal i u dvojicu Crnogoraca, koji su jeli sa svojim suprugama i decom, iz neposredne blizine ispalili 22 metka kalibra devet milimetara. Žrtve su ubijene hicima u glavu, što ukazuje da su likvidaciju izvršile plaćene ubice, piše list "Katimerini".

Ubistvo se odigralo ispred dvoje dece žrtava - devetogodišnjim dečakom i šestogodišnjom devojčicom. Jedan metak je ranio u butinu i Stamatovićevu suprugu. U kafani postoje i sigurnosne kamere, ali prema nekim izvorima, kako prenosi list "Katimerini", one nisu bile uključene na dan ubistva.

Očevici su rekli da su se počinioci ubistva terenskim vozilom tamne boje odvezli bulevarom koji vodi ka obližnjem auto-putu ka severu i jugu Grčke, i ka obližnjem atinskom aerodromu.

PROČITAJTE JOŠ - Ubice su u atinski restoran ušetale kao gosti, a onda su u Dedovića i Stamatovića SASULE 30 METAKA: Detalji likvidacije "škaljaraca", presudila im ČETVORICA bez maski

Osoblje kafane je reklo da su dvojica ubijenih godinu dana bili česti gosti i da su pravili velike račune. Do kafane su u nedelju došli taksijem, a ne svojim automobilom i nisu bili naoružani.

Foto Z.Šimunec

Supruge dvojice ubijenih su krajem decembra došle u Atinu s decom da bi zajedno proveli Božić i Novu godinu. Posle ubistva one su izbegle da kažu gde su boravile, tvrdeći policajcima da se "ne sećaju".

Procenjuje se da su ubice uspele da nađu Stamatovića i Dedovića upravo prateći kretanje njihovih žena.


NISU BILI U EVIDENCIJI

SVE do ubistva, dvojice Crnogoraca nisu se nalazila u istražnoj evidenciji grčke policije, iako protiv Dedovića i Stamatovića postoje međunarodne poternice službe Interpola u Crnoj Gori. Nalog za hapšenje Dedovića odnosio se na krivična dela formiranja zločinačke organizacije, pokušaja ubistva i kršenja zakona o oružju i eksplozivu, a za Stamatovića je bila povezana s krivičnim delom upravljanja zločinačkom organizacijom i pokušaja ubistva.

Foto Z.Šimunec

TRAGALI I ZA VUKOTIĆEM

LIST "Katimarini" piše da je na vrhu "škaljarskog klana" iz Kotora pre nekoliko godina bio "stari poznanik grčkih vlasti" - Jovan Vukotić, u grčkim medijima poznatiji kao "Ivan". On je krajem 2017. bio pod istragom policijske Uprave za suzbijanje droge zbog prometa značajne količine kokaina. "Katimerini" navodi da je decembra 2017. grčka policija pretresla stan u skupom primorskom selu Varkizi - nedaleko od Varija, zaplenila 136 kilograma kokaina i uhapsila 35-godišnjeg Srbina, izvesnog Martina. Njegov saučesnik, poznat po nadimku Ivan, koji je iznajmio taj stan, uspeo je da izbegne hapšenje. Grčke vlasti su raspisale međunarodnu poternicu za njim, a u septembru 2018. "Ivan" je uhapšen u Antaliji, po toj grčkoj poternici, ali, piše atinski list, "turske vlasti ga nisu izručile Grčkoj, kako se očekivalo, već direktno Srbiji, gde je i danas zatvoren."