Policija u Australiji uhapsila je Aleksiju Vračar (24), koja je poreklom iz Banjaluke, nakon što su detektivi u četvrtak u njenom stanu na zapadu Sidneja pronašli i oduzeli vatreno oružje, 650.000 dolara u gotovini, dva kilograma ekstazija, 250 grama kokaina, 340 grama kanabisa, mobilne telefone, SIM kartice, dodatke za drogu i lažne dokumente.

Pretres njenog stana deo je istrage o uvozu metilamfetamina sakrivenog u bocama čilija, a koji su australijske pogranične snage presrele prilikom dolaska u terensko skladište u Sidneju u oktobru.

Policija navodi da je u pošiljci iz SAD bilo 768 boca umaka, a testiranje je pokazalo prisustvo metilamfetamina u bocama, koji je poznat i kao droga led. Preliminarna forenzička analiza utvrdila je da boce sadrže oko 400 kilograma metilamfetamina čija je procenjena ulična vrednost veća od 300 miliona dolara.

Vračar je optužena za nekoliko krivičnih dela i odbijena joj je kaucija.

Atraktivna Aleksija nije, pak, jedina Srpkinja, koja je uhapšena u inostranstvu zbog droge.

Aleksija Vračar Foto Fejsbuk

Podsetimo, u februaru ove godine u blizini Valesnije uhapšena je Srpkinja J. A. (30) zbog sumnje da je organizator kriminalne grupe koja je u Španiji proizvodila drogu i izvozila je na tržište Holandije i Danske.

NAORUŽANI STRAŽARI JOJ ČUVALI PLANTAŽE

Kako je tada obelodanila španska policija, sa J. A. je uhapšeno još 13 Srba koji su radili na njenim plantažama za uzgoj marihuane.

Na dve plantaže otkriveno je 3.000 biljaka u različitim fazama rasta, kao i oko 200 kilograma marihuane koja je bila osušena i spremna za prodaju.

Specijalci su u kući u kojoj je J. A. živela pronašli i sef i u njemu 24.000 evra. Istragom je utvrđeno da su članovi bande iznajmljivali kuće ili farme, a mozak operacije bila je J. A., koja je imala i fiktivnu firmu za prodaju semena voća i povrća i đubriva.

- Zaposlila je ljude uglavnom iz Srbije, mada je među uhapšenima bilo i Bugara i Španaca koji već imaju dosijee. Interesantno je da je svaka plantaža imala i dvojicu stražara, Bugarina i Srbina, naoružane električnim pištoljima za odbranu - obelodanili su svojevremeno španski mediji.

Plantaže marihuane koje je J. A. napravila, kako navode, bile su moderne, opremljene reflektorima, klima-uređajima, sejalicama, filterima i ventilatorima.

- Osim što su uzgajali marihuanu za evropsko tržište, sumnja se da je Srpkinja novac zarađen od prodaje droge ubacivala u legalne tokove, pa je policija prilikom pretresa kod nje zaplenila i dokumentaciju koja sadrži i fiktivne račune koji su navodno plaćani firmi koju je otvorila – naveli su izvori iz istrage.

SRPSKA BILDERKA UHVAĆENA U RUMUNIJI

Nekoliko meseci kasnije, u oktobru, u Rumuniji je uhapšena srpska bodi-bilderka Olivera Ugoči (39) zbog sumnje da je učestvovala u švercu 750 kilograma kanabisa, vrednog skoro devet miliona evra.

Osim nje uhapšena su još dvojica naših državljana - M. D. i M. S.

Vredan tovar kanabisa otkriven je na graničnom prelazu iz Bugarske u Rumuniju. Kombi, za čijim je volanom bio Srbin M. S. (32), granična policija zaustavila je zbog rutinske kontrole. Međutim, tokom pregleda u delu za skladištenje robe pronađene su bele vreće u kojima je upakovana u providnu foliju bila supstanca sa mirisom kafe. Nakon otvaranja jednog džaka utvrđeno je da je reč o kanabisu.

Prema izvorima iz tamošnje policije, gotovo istovremeno se na granici pojavio I BMW u kom su bili Ugoči i M. D. Oni su, kako se sumnja, bili zaduženi da prate i čuvaju kombi.(telegraf.rs/I.N.)