ALEKSIJI Vračar (24), devojci poreklom iz Banjaluke, koja je prošle nedelje uhapšena u Sidneju, preti dugogodišnja robija ukoliko australijske vlasti dokažu da je deo lanca organizovane kriminalne grupe koja je trgovala narkoticima. Sud je za sada odbio njen zahtev za puštanje iz pritvora uz kauciju, a za 30. januar zakazano je saslušanje, na kojem bi trebalo da se izjasni o optužbama.

Pravosudni organi Australije, osim za trgovinu narkoticima, terete je i za nezakonito posedovanje oružja i za posedovanje falsifikovanih isprava, na osnovu kojih je osnovala četiri preduzeća, koja su služila kao paravan za uvoz narkotika, što dodatno otežava njenu situaciju. Lisice na ruke stavljene su joj dva meseca nakon što je granična policija otkrila metil-amfetamin u 768 flašica čili sosa, dopremljenih iz SAD. Detaljnom istragom, došlo se do podataka da iza jedne od firmi koja je uvezla sporni sos stoji ime Aleksije Vračar. Pretresom njenog stana, policija je, prema pisanju australijskih medija, pronašla veću količinu oružja, novca, ali i dva kilograma ekstazija i nešto manje kokaina i ekstazija.

Pročitajte još - U bocama sa čilijem oko 400 kilograma "droge leda" vredne više od 300 miliona dolara: Detalji hapšenja lepe Banjalučanke u Australiji

Inače, na fejsbuk-profilu "lepe Srpkinje", kako su mediji u Australiji nazvali Aleksiju, poslednja fotografija postavljena je krajem novembra, na kojoj je najverovatnije sa dečkom, pošto je objavila da je u emotivnoj vezi od oktobra. Pored ove, brojne su slike sa drugaricama, ali i sa slavlja. Dosta je i onih na kojima su obeležja Srbije.

Inače, Aleksija nije jedina sa ovih prostora koja se našla na udaru zakona u Australiji zbog trgovine narkoticima. Tako je u februaru na osam godina zatvora osuđen Ivan Tešić, vlasnik jednog noćnog kluba, kod koga je policija pronašla šest boca tečnog metamfetamina u kojima je bilo 3,6 kilograma ove droge, čija je vrednost procenjena na oko 3,25 miliona autralijskih dolara.

Mesec dana kasnije uhapšena su dvojica Srba i jedan Australijanac u Brizbejnu, kod kojih je policija zaplenila narkotike u vrednosti od oko 1,3 miliona autralijskih dolara.

ČETVORICA SAUČESNIKA

PORED Aleksije Vračar, osumnjičena su i četvorica muškaraca. Prema pisanju australijskih medija, trojica su imala zaduženje da prebacuju narkotike iz jednog u drugo skladište, dok je zadatak četvrtog bio da koristeći lažna dokumenta iznajmljuje stanove, koje su koristili pripadnici grupe.

Droga pronađena u stanu osumnjičene Foto NSW Police