SUDIJA Svetlana Aleksić, koja pred Specijalnim sudom predsedava većem u procesu protiv optuženih za pripadnost kriminalnoj "valjevskoj grupi" udaljila je sa suđenja Zorana Jeličića koji je krajem novembra u sudnici pokušao da se ubije, sečenjem vrata žiletom. Ona je danas naglasila da je zbog toga što je u sud uneo opasno oruđe, odlučeno da suđenje prati iz posebne prostorije, ali pošto se bunio i nastavio da narušava red, udaljen je skroz sa suđenja.

Pročitajte još:Jeličić prerezao sebi vrat za govornicom! Optuženi iz Valjevske grupe pokušao da se ubije!

Kako saznajemo, Jeličićeva sestra je protiv sudije Aleksić, podnela krivičnu prijavu Drugom osnovnom tužilaštvu zbog krivičnog dela navođenje na samoubistvo i pomaganje u samoubistvu. U prijavi se tvrdi da je surovo i nečovečno postupala prema Jeličiću, dok je pokušavao da objasni zbog čega je u novembru tražio njeno izuzeće.
- Stalno ga je ometala i pretećim glasnim tonom mu se obraćala, usled čega je on pokušao da izvrši samoubistvo u sudnici - piše u prijavi.

Pored ove prijave, branioci Milana Lazarevića, koji je označen kao organizator kriminalne grupe, podneli su Visokom savetu sudstva disciplinsku prijavu protiv sudije Aleksić, jer smatraju da je više puta postupala suprotno Zakonu o sudijama i Etičkom kodeksu, čime je, kako tvrde, počinila težak disciplinski prekršaj.

- Postupak pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu traje od 2009. godine, a sudija Aleksić je u predmet ušla u januaru prošle godine - navodi se u prijavi. - Prekršeno je pravo na odbranu, pravično suđenje, ne poštuju se optuženi i branioci. Atmosfera u sudnici je takva da se branioci osećaju kao optuženi, s obzirom na to kako ih sudija tretira.

Prema optužnici koja je podignuta pre deset godina, Milan Lazarević, zvani Laza Bombaš je devetočlanu kriminalnu grupu organizovao 2006. godine. Navodi se da je Lazarević organizovao ubistvo valjevskog biznismena Željka Đedovića. Pored Jeličića, kako se tvrdi, zadatak da izvrši ovaj zločin je dobio i optuženi Milan Milijanović. Đedović je ubijen ispred prostorija šahovskog kluba. Pored ovoga, pripadnici grupe terete se za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, iznuda i nanošenja lakih i teških povreda i iznuda novca.


DETALjAN PRETRES

PRILIKOM ulaska u zgradu Specijalnog suda, pripadnici sudske straže u četvrtak su detaljno pregledali sve optužene, kako se slučajno ne bi desilo da neko od njih ponovo prošvercuje neko opasno oruđe. Od pojedinih su uzimali i lekove koje su ovi poneli. Zbog toga su se pobunili advokati, ali im je sudija naglasila da su svi pretresani u skladu sa pravilima i da će, ukoliko nekom od optuženih budu bili potrebni lekovi, iste dobiti da popiju.