KOSOVSKO specijalno tužilaštvo optužilo je šestoro Srba za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića 16. januara 2018. godine. Ovim potezom Priština je još jednom pokušala da okrivi Beograd da stoji iz likvidacije Ivanovića.

Na prištinskoj optužnici su Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Žarko Jovanović, pripadnici KPS, Rade Basara, tadašnji načelnik za krvne delikte, Marko Rošić i Ivanovićeva sekretarica Silvana Arsović.


PROČITAJTE JOŠ: Podignute optužnice protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kazao je da podizanje ovakve optužnice predstavlja nastavak organizovane hajke, sa ciljem da se za taj zločin okrive Srbi:

- To za krajnji cilj treba da ima slabljenje pozicija Srba u pokrajini i delegitimizaciju srpskih predstavnika. Jasno je u kom pravcu vode tragovi i uveren sam da će se veoma brzo pokazati da je ovde reč o politički režiranom procesu sa opasnim i mračnim ciljevima, a da će na videlo isplivati ko su pravi krivci i zašto je Priština uporno odbijala da sarađuje sa srpskim pravosudnim organima u istrazi.

Srpska lista osudila je podizanje optužnice navodeći da Priština na taj način politizuje postupak sa željom da skrene pažnju javnosti sa rada Specijalnog suda za zločine pripadnika OVK:

- Optužnica ne nudi nijedan dokaz o krivici bilo koga od optuženih, a posebno ne protiv potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, čiji progon ima za cilj njegovo izgnanstvo sa Kosmeta kako bi se oslabio otpor srpskog naroda. Svima je jasno da je ovim sramnim i neosnovanim aktom odapeta strela prema severu KiM.

Silvanu Arsović (u sredini) optužuju da je isključila kamere,foto I.Radulović

Kosovsko tužilaštvo je zbog ovog slučaja preko Unmika izdalo i međunarodne poternice za Milanom Radoičićem, Milanom Mihailovićem i Ž. B, navodeći da se nalaze u bekstvu.

Prištinskom optužnicom okrivljenima je na teret stavljen čitav niz krivičnih dela - učešće ili organizacija organizovane kriminalne grupe, zloupotrebe službenog položaja ili ovlašćenja, pomoć u izvršenju teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne, zloupotreba službene dužnosti, manipulacija dokazima, izazivanje opšte opasnosti.

Foto I.Radulović

Tvrdi se i da ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da deluje od 2011. godine.

Takođe se navodi da je svako od optuženih počinio neku radnju koja je dovela do ubistva Olivera Ivanovića. Spasojević je, navodno, blisko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima koji su počinili ubistvo i svesno im pomagao da nabave automobil "opel astru" iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića. On je, kako kažu, počiniocima pomogao i da pobegnu, a na mestu ubistva kao policajac nije obavio svoju službenu dužnost.

Rošić je optužen da je pomagao pri ubistvu, tako što je pratio Olivera pre likvidacije. Basara se tereti da, kao policijski službenik, nije izvršavao svoje dužnosti i da je blisko sarađivao sa organizovanom kriminalnom grupom od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminiše dokaze.

Marković i Jovanović se terete da kao policajci nisu obezbedili mesto ubistva i da su manipulisali dokaznim materijalom. Marković se tereti i da je policiji iz centralne Srbije bez odobrenja dao informacije o ubistvu koje predstavljaju službenu tajnu.

Oliverova sekretarica Silvana Arsović optužena je da je pomogla pri ubistvu, jer je navodno isključila sigurnosne kamere, a posle ubistva ih uključila.


PROČITAJTE JOŠ: Srpska lista o podizanju optužnica u slučaju Olivera Ivanovića: Skretanje pažnje sa Specijalnog suda za zločine “OVK”U PRITVORU

OPTUŽENI Spasojević i Rošić su u pritvoru od hapšenja u novembru prošle godine. Basara je iza rešetaka od oktobra ove godine, dok se ostali brane sa slobode.