U velikoj policijskoj akciji u sredu uhapšeno je 30 ljudi širom Hrvatske, među kojima su i policajci. Sumnja se da su uhapšeni učestvovali u nabavci pasoša i drugih dokumenta koje su po narudžbini prodavali pripadnicima Zemunskog klana, ali i, navodno, zaraćenim crnogorskim klanovima - Škaljarcima i Kavčanima. Ovo nije prva veza pripadnika ozloglašenih klanova sa Hrvatskom. Pripadnika Zemunskog klana Josipa Golomejića zvanog Šiptar zadarski policajci zaustavili su pre nekih godinu dana. Vozio je Audi A-8 zadarske registracije pun evra i kuna. Bilo im je sumnjivo, pa su ga uhapsili i uzeli mu novac. Po nalogu sudije istrage Županijskog suda u Zadru pretražili su mu auto i apartman u Privlaci.

Pročitajte još: Potera za Darkom Gojićem

- Pri čemu smo pronašli i oduzeli ukupno 232 grama droge kokain, razvaganog, odnosno raspizanog i vakumiranog u omote od po 20, 30 i 50 grama ili popularno u narko svetu zvanih 'komada'. Pronašli smo i oduzeli i automatsku pušku izraelske proizvodnje s više od sto komada municije i pištolj sa municijom u cevi. Takođe, smo oduzeli više komunikacijskih uređaja među kojima i uređaj za zaštićenu komunikaciju kakve koriste osobe iz vrha kriminalnog sveta - rekao je Bore Mršić, iz zadarske policije.

Policajci kažu da je droga bila namenjena preprodavačima i konzumentima na zadarskom području, a na uličnom narko-tržištu njena vrednosti je više od 250.000 kuna. 53-godišnjak je stoga priveden pritvorskom nadzorniku, a Opštinskom državnom tužiocu u Zadru protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog neovlašćene proizvodnje i prometa drogama i nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih naprava. Zadarska policija "zapečatila je i zatvorila" još jedan dilerski obrt, koji je dobro poslovao u preprodaji kokaina - pohvalio se Bore Mršić.

Pročitajte još: Novi detalji hapšenja u Hrvatskoj: Izrađivali pasoše za pripadnike Zemunskog klana, kao i za Škaljarce i Kavčane; Uhapšeni i policajci

Josip Golomejić Šiptar u Srbiji je odležao 17 godina zatvora zbog ubistva policajca Prvoslava Obradovića u jesen 1998. godine u Železniku. Kako su „Novosti“ ranije pisale, Šiptara su tražili zato što se nije odazvao na izdržavanje zatvorske kazne zbog dilovanja heroina. Otkriveno je da se skriva u kući i trojica inspektora su došla da ga privedu. Njegova supruga im je odvlačila pažnju dok je on bežao na sprat. Iskočio je kroz prozor, a otprilike u to vreme je u dvorište ušao Obradović uz povike: "Stoj, policija!". Golomejić je zapucao i smrtno ranio policajca. Kasnije je utvrđeno da je iste noći napustio zemlju i jedno vreme se skrivao u Hrvatskoj. Uhapšen je na slovenačko-austrijskoj granici krajem 1999. godine pri pokušaju bega u Austriju. Izručen je Srbiji gde je i odslužio kaznu. Još jednom se tako dokazalo da je Hrvatska idealno utočište najgorih srpskih kriminalaca.

Setimo se samo dvojca Simović-Kalinić koji se godinama skrivao na zagrebačkom Laništu nakon što su učestvovali u atentatu na premijera Zorana Đinđića. Kalinić je čak koristio hrvatske pasoše na imena Drago Cesar i Milivoj Mandić. Njihov kraj počeo je nakon što je Miloš Simović otkrio da Sretko Kalinić ima aferu s njegovom suprugom Bojanom. Tadašnji ministar unutaršnjih poslova Hrvatske Tomislav Karamarko ispričao je kako je Bojana kao kurir s lažnim dokumentima dolazila u Zagreb i donosila im novac. Simović je saznao da ga je prevarila sa Kalinićem. Kalinić i Simović roštiljali su u zagrebačkom Rakitju, napili se i posvađali zbog žene, a Simović je zatim sa dva hica ranio Kalinića i dao se u beg. Kasnije ga je uhvatila srpska policija gde je trenutno na izležavanju višegodišnje zatvorske kazne. Kalinić je takođe izručen, a bio je to prvi slučaj da je Hrvatska izručila svog državljanina drugoj državi.

(express.hr)