KRAJEM prošle nedelje crnogorske vlasti izručile su Italiji Beograđanku Ivanu Ivanović (46), protiv koje se pred pravosudnim organima na Apeninskom poluostrvu vodi istraga zbog mafijaškog udruživanja i nezakonitog onlajn klađenja. Tamošnje vlasti tvrde da je kriminalna organizacija Ndrangeta, čiji je ona navodna bila član, zloupotrebama igara na sreću, utajila prihode od 3,2 miliona evra, kao i porez od 60 miliona evra.

Srpska državljanka je uhapšena početkom avgusta u Crnoj Gori, na osnovu poternice koja je za njom raspisana osam meseci ranije. Ona se sve do deportacije nalazila u ekstradicionom pritvoru. Italijanski mediji su u novembru prošle godine objavili da je ona izbegla hapšenje, kada je privedeno 18 osoba.

Tada je i blokiran rad 23 strane kompanije i 15 kompanija koje su poslovale na teritoriji Italije. Blokiran je i rad 33 nacionalne i međunarodne internet stranice koje se bave klađenjem uživo. Zaplenjene su i brojne nekretnine i vozila, a na bankovnim računima zamrznuto je više od 723 miliona evra.


PROČITAJTE JOŠ: LIKVIDACIJA U JOHANESBURGU: Beograđanina "smaknula" češka narko-mafija?


Kako je svojevremeno objavljeno, akcija poreske i finansijske policije Ređo Kalabrije u saradnji sa okružnim sektorom za borbu protiv mafije kodnog naziva "Galasija" otkrila je postojanje više preduzeća koja su nezakonitim poslovima prikupljala novac od klađenja na poznatim sajtovima "Planetvin 365", "Betalend" i "Endžojbet".

Italijanski mediji su navodili da se sumnja da su novac zarađen od onlajn klađenja pripadnici grupe ulagali u nekretnine širom sveta i na taj način novac stečen kriminalom ubacivali u legalne tokove.


ZAPLENA U BEOGRADU

NA osnovu zamolnice italijanskih vlasti koje vode istragu, tačnije Direkcije tužioca za mafiju sa kancelarijama u Bariju, Kataniji i Ređo Kalabriji, naše Tužilaštvo za organizovani kriminal je sprovelo finansijsku istragu koja se tiče uhapšene Srpkinje Ivane Ivanović. Na osnovu toga je doneta naredba o zabrani raspolaganja njenom imovinom - dva stana površine 136 i 200 kvadratnih metara u Beogradu.