Hteo da proda 13 hektara zemljišta u Šimanovcima sa lažnim potpisima

Z. USKOKOVIĆ

21. 11. 2019. u 21:52

Хтео да прода 13 хектара земљишта у Шимановцима са лажним потписима

emljište u Šimanovcima Foto Ž. Knežević Z

Stopirana prodaja spornih parcela po odluci Osnovnog suda u Rumi

JAVNOM izvršitelju Mirjani Dimitrijević iz Beograda, Osnovni sud u Rumi zabranio je da na licitaciji, zakazanoj za danas, proda gotovo 13 hektara vrednog zemljišta u Šimanovcima, čije je vlasništvo pod sporom! Ovakav potez suda usledio je posle zahteva Fondacije porodice Selak "Glas mira" iz Amerike, da se Borislavu Radosavljeviću, sa kojim se sudi, zabrani raspolaganje i otuđenje spornih parcela.

Osnovni sud u Rumi početkom nedelje doneo je prvostepeno rešenje, na koje obe strane imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Novom Sadu. Spor između američke fondacije, koju je osnovao Mladen Selak, i Borislava Radosavljevića, koji tvrdi da mu ova porodica duguje četiri miliona dolara, traje već nekoliko godina.

Sada sporno zemljište, Mesna zajednica Šimanovci u opštini Pećinci, svojevrmeno je prodala Selakovoj fondaciji, po simboličnoj ceni, za izgradnju univerziteta. U kupoprodajnom ugovoru je bila navedena namena zemljišta, kao i klauzula da će parcele biti vraćene ako do izgradnje ne dođe. Nadležni državni organi, pre svih opština Pećinci, s pravom, očekuju da im se ovih 13 hektara, vrednih više od dva i po miliona evra, vrati.

U međuvremenu, osnivač Fondacije Mladen Selak je preminuo, a rukovođenje je preuzeo njegov sin Džordž. Pre nekoliko godina pojavio se Borislav Radosavljević, koji je tvrdio da je njemu Mladen Selak dao zemljište u zamenu za novčani dug.

- Protiv Radosavljevića se vodi parnični postupak, jer je, kako je utvrđeno, falsifikovao dokumente kako bi postao navodni vlasnik tog zemljišta - ispričao je za "Novosti" Željko Trbović, predsednik Opštine Pećinci. - Radosavljević je tvrdio da mu je Mladen Selak, 2009. godine, dao menice Fondacije koja je polagala pravo na zemljište.

Utvrđeno je da su svi potpisi na tom navodno sporazumu između Selaka i Radosavljevića, kao i na menicama i meničnom ovlašćenju, falsifikovani. Protiv Radosavljevića se zbog ovoga vodi krivični postupak pred sudom u Rumi, a policija ga je zbog toga i hapsila. Bio je u pritvoru, a sada se brani sa slobode.

Željko Trbović, presednik Opštine Pećinci


On je u ovom slučaju angažovao beogradskog advokata Nebojšu Avlijaša da ga brani od optužbi za navođenje na overavanje neistinitog sadržaja. Tokom tog postupka, Radosavljević mu je, kako tvrdi njegov branilac, ostao dužan 16,4 miliona dinara. Pošto advokat nije mogao da na drugi način naplati svoje usluge, pokrenuo je postupak izvršenja, odnosno prinudne naplate.

Na osnovu tog duga je i pokrenuta cela procedura prodaje zemljišta, koje je i dalje pod sporom, a za koje Radosavljević tvrdi da je njegovo vlasništvo, iako postoje rešenja najviših sudskih instanci da ti hektari ne mogu da se prodaju niti založe dok traje sudsko utvrđivanje ko je zapravo njihov vlasnik.

Ovakvo sudsko rešenje, međutim, javni izvršitelj Mirjana Dimitrijević tumači na svoj način i pokušava da proda zemlju, koja je pod sudskim sporom. Ona u svom rešenju navodi da se zabrana odnosi na Borislava Radosavljevića, ali ne i na javnog izvršitelja i na osnovu toga je zakazala javnu licitaciju i prodaju za 22. novembar, odnosno za danas.

Zbog ovakve odluke javnog izvršitelja, čelnici Opštine Pećinci su protiv nje napisali pritužbu na rad i uputili je Komori javnih izvršitelja. Opštinsko pravobranilaštvo o ovome je obavestilo i najviše državne organe, a krivična prijava podneta je Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Osnovni sud u Rumi je, 18. novembra ove godine, izričito zabranio Mirjani Dimitrijević da to uradi.

PARCELE U BLIZINI AUTO-PUTA

VEĆ nekoliko godina traje sudski postupak protiv Borislava Radosavljevića. Čelnici Opštine Pećinci, a samim tim i država, pokušavaju da povrate ovih 13 hektara zemljišta u industrijskoj zoni u Šimanovcima, u blizini auto-puta Beograda - Zagreb, jer smatraju da Fondacija porodice Selak nije ispunila svoj deo ugovora.

- Predstavnici Fondacije su saglasni da zemljište vrate državi, čim se završi sudski spor - navodi Željko Trbović.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zokica-ovdasnji

22.11.2019. 17:02

Za srpskog patriotu: postoji li neka pljacka a da nije kriminalna? Samo pitam.

Miki Ns

23.11.2019. 08:30

izvrsitelj tumaci zakon na svoj nacin i zakazuje prodaju zemljista mimo sudske odluke. JBT GDE JA ZIVIM. turci vratite se sve vam je oprosteno