SUĐENjE optuženima za pripadnost kriminalnoj "valjevskoj grupi", kojima se na teret stavljaju ubistvo, iznude, nanošenje povreda, traje već punih deset godina pred beogradskim Specijalnim sudom, a kraj mu se ne nazire. Za to vreme je, zbog promena u sudskom veću, proces pet puta počinjao iznova, a slučaj je pratio i niz drugih okolnosti, zbog kojih je ovaj postupak svojevrsni fenomen srpskog pravosuđa. Pre dva dana u znak protesta, jedan od optuženih, Zoran Jeličić, žiletom je pokušao u sudnici da preseče vene i vrat.

Ove konstatacije u četvrtak je izneo advokat Miroslav Živković, branilac optuženog Milana Milijanovića, koji je pet godina proveo u Centralnom zatvoru, a dve godine u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor. Sa slobode se brani nakon što je Ustavni sud prihvatio njegove žalbe podnete jer suđenje traje deceniju, a da nije doneta prvostepena presuda. U višegodišnjem pritvoru bio je i Jeličić.


PROČITAJTE JOŠ: Član Valjevske grupe zadužen za najteža krivična dela, ubio Željka Đedovića: Ovo je Zoran Jeličić, koji je sebi prerezao vrat u Specijalnom sudu! (FOTO)

- Strazburu sam podneo tužbu protiv Srbije, jer su mi povređena prava da se sudi u razumnom roku - kaže Milijanović. - Tokom postupka tražili smo izuzeća sudija i predsednika suda, ali smo svaki put odbijani uz obrazloženje da time zloupotrebljavamo prava i odugovlačimo postupak. A to što se toliko sudija promenilo, nije odugovlačenje?