Afera “Čukaru peki”: Ceo Bor drhti zbog sveske sa spiskom podmićenih

E. V. N.

22. 11. 2019. u 08:02

Афера “Чукару пеки”: Цео Бор дрхти због свеске са списком подмићених

Ležište bakra i zlata "Čukaru peki" Foto Rakita

Trojica osumnjičenih za malverzacije oko ležišta "Čukaru Peki" priznala krivicu. Zapisano kome je sve davan novac na ime dobijanja vrednih poslova

BEOGRAĐANI P. L. i S. O. i Boranin S. Č., koji su pre dva dana uhapšeni zbog navodnih zloupotreba oko otvaranja ležišta bakra i zlata "Čukaru peki", kod Bora, priznali su u potpunosti delo koje im se stavlja na teret, nakon čega su, kako saznajemo, pušteni da se brane sa slobode.

- Tokom saslušanja, P. L., kome se na teret stavlja sumnja da je izvršio krivično delo primanje mita od pet miliona dinara, priznao je delo koje mu se stavlja na teret - rečeno nam je u Višem javnom tužilaštvu u Nišu. - Istovremeno, i S. O. i S. Č. su potvrdili da su počinili krivično delo davanja mita u službenom poslovanju.

Kako se sumnja, P. L. je navodno za S. Č., čija je firma radila zemljane i druge prateće radove na otvaranju novog rudnika, i za S. O., čije je preduzeće obavljalo geološka istraživanja, nameštao poslove, tako što je menadžmentu predstavljao da su njihove ponude najpovoljnije.


PROČITAJTE JOŠ: Trojica uhapšena zbog malverzacija oko otvaranja rudnika "Čukaru peki"

- Za tu uslugu, P. L. od svojih "partnera" navodno je tražio da mu daju pet miliona dinara - nastavlja naš sagovornik blizak istrazi. - S. Č. i S. O. su pristali. Primopredaja je trebalo da se obavi u Beogradu, ali su ih u tom trenutku presreli i uhapsili službenici posebnog Odeljenja za suzbijanje korupcije, pri VJT u Nišu.

Nezvanično saznajemo da je cela akcija bila snimana, tako da su, suočeni sa dokazima, sva trojica priznala dela koja im se stavljaju na teret. Zanimljivo je da je posle hapšenja ove trojke u Boru zavladala prava panika, jer je, navodno, kod jednog od dvojice osumnjičenih za davanje mita pronađena sveska u kojoj se, imenom i prezimenom, nabraja kome je sve dat novac na ime dobijanja poslova vrednih stotine miliona dinara. Na spisku su, nezvanično, i pojedini političari, privatni preduzetnici, ali i neki pripadnici organa reda.


PROČITAJTE JOŠ: Osumnjičen da je bez dozvole hteo da prodaje 1.900 litara benzina i 14,5 tona ulja

KAZNE OD TRI DO OSAM GODINA

"ČUKARU peki" je u vlasništvu kineske kompanije "Zi Jin", koja je do sada, samo za kupovinu istražnih prava u tom ležištu, koje se smatra jednim od najbogatijih bakrom i zlatom na svetu, potrošila 1,8 milijardi dolara. Ukoliko se oglase krivim, P. L. preti kazna i do osam godina, a S. Č. i S. O. do tri godine zatvora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Aleksandar PP

22.11.2019. 09:55

@naziv - Zar nije bitnije šta su uradili i za šta će odgovarati, nego šta znači "Čukaru peku"?! Drugo, uzeli, na ime mita, silne pare a pušteji da se brane sa slobode?! Kakvu li poruku, time, šalje tužilaštvo? Dobro je neko napisao: u Kini bi to...i kraj priče. Ali, mi smo Stradija, svačija prćija.

N

22.11.2019. 10:15

@naziv - Shvatite više da pritvor nije kazna već mera za obezbeđenje prisustva okrivljenog ili nesmetano vodjenje krivičnog postupka

Значи...

22.11.2019. 19:52

@naziv - ...Пеков брег, брежуљак или узвишење. Тако ...

Petar

22.11.2019. 14:50

Drugovi, vreme je ćorku! Kada se rasplete vrzino kolo jos mnooogo njih, uglednih i uvazenih ce da "padne".

"rtb bor"

23.11.2019. 14:03

Dobro je da su najzad neki biznismeni iz Bora ili koji su mutno sarađivali u vezi rudnika Čukaru Peki završili na sud u Nišu na Odelenju za suzbijanje korupcije. Ovo je za svaku pohvalu, a za osudu je što se ne procesuira grobar RTB Bor, koji ni jedan posao nije odradio pošteno. Povezan je sa svim vodećim političarima od Dinkića pa do Vučića. Prljavi poslovi u vezi rekonstrukcije topionice, nabavka koncentrata i opreme i ostale krimogene poslove, a organi gonjenja još uvek čute.