KRUŠEVAC - Deset žena ubijeno je u Kruševcu od 2012.godine,a većini su presudili partneri ili supružnici. Dramatična statistika koja ocrtava nasilje u porodici, ipak je počela da “miruje” sa pooštrenim rekacijama institucija i donošenjem Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, pokazuje istraživanje “Novosti”.

Najdrastičnije je bilo tokom 2012. i 2013.godine. U oktobru 2013, ubijena je Daliborka Milićević(38), u porodičnom dvorištu u selu Kukljin kod Kruševca. Nesrećnu ženu, majku troje dece, ubio je nevenčani suprug Milisav Ivanović(54) i to tako što joj je direktno pucao u glavu.Potom je presudio i sebi. - Kada sam čula dva hica, jedan za drugim, znala sam odmah šta se desilo, pričala sam joj da se čuva,ali nije vredelo - posvedočila je svojevremeno Daliborkina ožalošćena majka Jovanka.


Kruševljanka Slađana Janković(47) je usmrćena pre šest godina. - Policija je njenog muža privodila, ali uzalud, napadao je nožem, završavala bi sa modricama i posečena,zadnjih 10 dana pre ubistva nisam ni pet sati oka sklopio od takvih muka - ispričao je za “Novosti” Slađanin prijatelj Zoran Milić, gde je žrtva pokušala da se sakrije i u čijoj je kući na kraju i ubijena.

PROČITAJTE JOŠ - PORODIČNA TRAGEDIJA U KRUŠEVCU: Ubio bivšu, ranio joj brata, pa presudio sebi, pretio smrću i deci!

Gordana Josifović(45)se skoro deceniju zabavljala sa Miodragom Karalićem (58) pre nego što su se razišli. A onda je Karalić 5. decembra 2016.godine pod pretnjom oružjem oteo i nju i njenog novog partnera Miluna Kostića(55). Gordanino telo nađeno je dan kasnije u selu Brodarac kod Aleksinca, a Karalić je uhapšen posle pet dana na Novom Beogradu, gde je u kolima kao taoca držao Kostića. Zbog teškog ubistva osuđen je u Nišu na 40 godina zatvora.

Gordana Josifović

- Zakon o sprečavanju nasilja u porodici se efikasno primenjuje, uz postizanje zadovoljavajućih rezultata: u 2019.godini, do 15. oktobra doneto je 370 hitnih mera zaštite nasilja u porodici, u 2018.godini donete su 402 hitne mere, a od juna 2017 - 149 hitne mere - napominje za “Novosti” Saša Avramović, zamenik javnog tužioca, dodajući da je u ovom periodu doneto 145 pravosnažno osuđujućih presuda.

Gordana Živković

Prema podacima Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu, od 1.juna 2017. godine registrovano je 268 slučajeva nasilja u porodici, gde je osumnjičeni suprug ili partner. Godinu dana kasnije zabeleženo je 336, a do 15.oktobra ove godine 378 prijava.

Mesto ubistva u Kukljinu gde ubijena Daliborka Milićević


PROČITAJTE JOŠ - Kruševac: Ženi smrskao lobanju

POZIV U POMOĆ, PRVI KORAK

U Srbiji se pozivom na više brojeva telefona može dobiti pomoć u slučaju nasilja u porodici. Osim direktno policiji na broj 192, nasilje se može prijaviti i pozivom na broj 0800 100 600, a u ovom kraju, u Kruševcu - 0800 034 037,a u Kraljevu - 0800 35 00 36.


DVE ŽENE UBIJENE U JEDNOM DANU

PROŠLE godine su u razmaku od 24 sata ubijene dve Kruševljanke: Gordanu Živković(60)ubio je partner Stojan Mijajlović, a Borku Jakovljević(50) sin Dragan. Danijelu Milićević(42) i njenu ćerku M.M.(7)je 2013. godine ubio poznati kozar Radoslav Marinković, Vesnu Rakić(51) ubio je kolega Dragan Blagojević u fabrici “14.oktobar” 2013, dok je 2015. godine Violetu Đokić(51) ubio suprug koji je bio psihijatrijski pacijent. Kruševljanku Zlatu Nikolić(23) ugušio je jastukom bivši suprug Ljubiša Vasić(29) 2016. godine.

Mesto ubistva Slađane Janković


Poslednje ubistvo žene u Kruševcu dogodilo se 14. septembra ove godine, u bašti kafane “Mali Pariz”. Miša Jovanović usmrtio je bivšu suprugu Gordanu Jovanović(47),a od posledica ranjavanja preminuo je i njen mlađi brat Goran Radosavljević(42).

Gordana Jovanović ubijena u bašti kafića
CENTRU PODNETO 849 ZAHTEVA

ISKUSTVA iz procesuiranih predmeta u tužilaštvu govore da su okidači za nasilje u porodici ekonomsko-socijalne prirode, neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi, ljubomora i prekid partnerskih odnosa. Žrtve se za pomoć obraćaju i Centru za socijalni rad,gde je samo ove godine zabeleženo 849 zahteva. - Procenjujemo da će ih do kraja godine biti oko 1.000 - iznosi za “Novosti” Snežana Živković,sociolog CSR u Kruševcu.

Zlata Nikolić