VIŠI sud u Beogradu osudio je u sredu prvostepeno Vladimira Šaranovića na 30 godina zatvora zbog teškog ubistva advokata Vladimira Zreleca. Sud je ustanovio da je kriv i da je to uradio po nalogu svog rođaka Slobodana Šaranovića, kojeg je Zrelec u zastupao u više slučajeva. Kada je saradnja prestala 2014. godine, jer su se sukobili oko advokatskih usluga, Slobodan Šaranović je Zrelecu počeo da preti. Ovo je prva presuda za ubistvo nekog advokata u Srbiji.

Šaranoviću je produžen i pritvor, sve do pravosnažnosti presude. Sud je ocenio da bi eventualnim ukidanjem pritvora on mogao da postane nedostupan srpskim pravosudnim organima. Takva odluka je doneta jer je ubistvo advokata dovelo do uznemirenja javnosti.

Vladimiru Šaranoviću je u kaznu od tri decenije uračunata i kazna od tri godine zatvora zbog proizvodnje i stavljanja u promet narkotika, pošto je policija prilikom pretresa stana, u kojem je živeo posle ubistva, pronašla 304 grama kanabisa. Sud nije prihvatio, kako je ocenjeno, naivnu tvrdnju Šaranovića da je droga bila za ličnu upotrebu s obzirom na to da se nalazila u više manjih pakovanja i da su analize pokazale da on nije zavisnik od narkotika.

PROČITAJTE JOŠ: Danas presuda za ubistvo advokata Zreleca

Okrivljeni je u sredu mirno saslušao izricanje presude, a na kraju je samo zatražio da dva minuta u sudnici porazgovara sa suprugom Natašom.


Vladimir  Zrelec

Analizirajući dokaze, sud je utvrdio da se Šaranović 1. decembra 2015. godine dovezao automobilom do kancelarije Zreleca. Kada je advokat ušao u svoje vozilo, prišao mu je sa leve strane i kroz otvoren suvozačev prozor iz pištolja u njega ispalio sedam metaka. Zreleca su dva pogodila u grudi i usled tih rana preminuo je u bolnici 25. decembra.

Utvrđeno je i da je Vladimir Šaranović bio blizak rođak Slobodana Šaranovića, da je za njega obavljao kurirske poslove, a kad je Slobodan bio u bolnici, živeo je u njegovom stanu u Budvi, što znači da je bio čovek od poverenja.

Na kraju izricanja presude sudija je kazala da dokazi ukazuju na jasan i nedvosmislen zaključak da je Vladimir Šaranović izvršio krivično delo za koje je bio optužen.


NATAŠA SLOBODNA

POŠTO je živela u stanu u kojem je pronađen kanabis, u ovom postupku za trgovinu narkoticima bila je optužena i Nataša Šaranović, Vladimirova supruga. Međutim, sud je odbio tu optužbu, pošto je tužilac pre završnih reči odustao od njenog krivičnog gonjenja.