UOČI Svete Petke, koju praznuju Romi u Sivcu, maloletni pripadnik ove populacije je, slaveći unapred, u pijanom stanju ukrao kola ispred jedne kuće u selu, a potom ih 200 metara dalje slupao, i pritom čudom ostao živ kao i njegova saputnica. Događaj je uznemirio meštane i pokrenuo lavinu osuda na račun cele populacije, koja je zbog ispada pojedinaca i ranije bila žrtva netrpeljivosti, pogotovo otkad je pre više godina mladi Rom u Sivcu ubio jednog i teško povredio drugog mladića.

Maloletnik, koji stanuje u blizini stare šećerane, obreo se u subotu uveče oko 22.30 na drugom kraju sela sa svojom maloletnom devojkom. Dečko je, prema svedočenju jednog od očevidaca, merkao koja će kola ukrasti, i čak nije ni krio da će to učiniti. Momak koji mu je dao cigaretu odvraćao ga je savetom da se "proveseli na neki drugi način", što je maloletnik, činilo se, poslušao, ali je desetak minuta kasnije pokupio "opel omegu", čiji je vlasnik Aleksandar Balog.

Kola je sutradan ujutro, ne primetivši da ih nema ispred kuće, Aleksandrov otac na putu do prodavnice zatekao u jarku na raskrsnici. Lopov je kolima izbio saobraćajni znak, porušio bankinu i razbio prelaz preko jarka, u kojem su on i njegova saputnica povređeni sačekali policiju i Hitnu pomoć.

PROČITAJTE JOŠ - Čurug: Lopovi zatrovali odnose

- Kola su potpuno uništena. Nisu bila ni za šlepanje, jer točkovi ne funkcionišu. Tog dana kad su ukradena, otac i ja smo ih spremali za tehnički pregled i registraciju, za šta mi je gazda, kod kojeg radim, pozajmio 30.000 dinara. Pošto je registracija prethodno istekla, osiguranje ne važi. Auto je sad samo za staro gvožđe - očajan je Aleksandar, koji sa ženom i detetom živi u domaćinstvu sa roditeljima, i jedini ima primanje.

Aleksandar Balog


NISU SVI ISTI

ROMI u Sivcu, koji više ne žive u Cigan-mali, jer su im kupljene kuće u selu, osuđuju postupak maloletnog izgrednika, ističući da zbog pojedinaca ne treba kriviti celu zajednicu. U blizini kuće ispred koje su ukradena kola stanuju tri romske porodice, za koje komšiluk ima samo lepe reči.