NISAM kriv! Odbijam optužbu u celosti, jer nisam uradio ono za šta me terete! Iz štamparije nisam uzeo test, već sam izneo prazan papir kako bih ga upotrebio umesto toalet-papira.

Ovo je u utorak, na početku suđenja u Višem sudu u Beogradu, izjavio Igor Stamenković, mašinista roto-štampe u "Politici a. d.", koji je optužen da je u junu ove godine ukrao test iz matematike za malu maturu, a koji se inače brani sa slobode.

Stamenković je potom detaljno, prvi put, izneo svoju odbranu (u tužilaštvu se branio ćutanjem po savetu advokata).

- U "Politici" sam zaposlen 10 godina, a nekoliko poslednjih radim kao mašinista u štampariji - započeo je svoje izlaganje pred sudom optuženi. - Prijavio sam se da radim na štampanju testova za malu maturu kako bih zaradio malo više para, jer supruga i ja imamo mala primanja i dvoje maloletne dece.

Ispričao je potom da je 14. juna, prilikom štampanja testova, došlo do kvara na mašini i zastoja u radu:

- Kako volim da jedem, pojeo sam dva sendviča sa majonezom. Ali, pripala mi je muka. Kako u štampariji često nema toalet-papira, uzeo sam jedan prazan papir i otišao u ve-ce.

Na izlazu iz prostorije, papir je pokazao najstarijem policajcu i bio i pretresen, nakon čega je otišao u toalet:

- Povratio sam, obrisao se tim papirom i bacio ga u kantu, pa krenuo nazad. Međutim, kako je mašina bila pokvarena, prebačen sam sa kolegom na drugi sprat, gde su se štampali kombinovani testovi.


Štamparija "Politika a.d.", gde su štampani testovi

Stamenković je na pitanje suda odgovorio da je bezbednosna situacija u štampariji kada su štampani testovi bila na visokom nivou, a da je i on, kao i ostali radnici, mobilni telefon ostavio u kabini čim je stigao na posao:

- Ističem da, po mojoj proceni, nije bilo moguće neprimetno izneti test iz matematike u džepu od trenerke, kako optužba to tvrdi, jer ima 12 do 16 stranica. Kada se savije toliko papira, virili bi iz džepa.

Sledeće suđenje je zakazano za 8. novembar, kada će biti pozvani njegov sin Vojislav i supruga Vesna.

POMOGAO SINU DA POLOŽI?

OPTUŽNICA Igora Stamenkovića tereti za krivično delo povreda tajnosti podataka u sticaju sa krivičnim delom oduzimanje tuđe stvari. Optužen je da je iskoristio nepažnju kolega u štampariji i ukrao test iz matematike. Sumnja se da je to uradio kako bi ga odneo sinu, koji je u to vreme bio mali maturant, te mu tako olakšao polaganje završnog ispita.

Takođe, sumnja se da je potom Stamenkovićev sin rešeni test podelio preko "Instagrama", te da je tako došao do njegovih drugova i njihovih roditelja. Stamenković tvrdi da je tu reč o nekim drugim testovima.