POSEBNO odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, u saradnji sa BIA, Poreskom policijom, Odeljenjem u Novom Sadu i MUP, UKP, Odeljenjem za borbu protiv korupcije, u ponedeljak je pokrenulo krivični postupak donošenjem naredbe o sprovođenju istrage protiv I. N., B. S., M. S., Z. S., A. M., S. P., Ž. J., T. S., R. T., S. N., P. Š., P. P., E. T. i Z. A. Oni se terete da su počinili produženo krivično delo neosnovano iskazivanje iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit.

Ovih 14 osumnjičenih se terete da su od 2017. do 2019. godine organizovali nabavku i prevoz tekstilne robe iz Turske u Srbiju, posredstvom privrednog društva sa sedištem u našoj zemlji. Preko te firme su, kako se navodi u saopštenju Višeg javnog tužilaštva, potom obavljali fiktivnu prodaju te robe većem broju privrednih društava sa teritorije Srbije po cenama znatno nižim od uvoznih. Ali faktički je to privredno društvo istu robu prodavalo za gotov novac različitim fizičkim i pravnim licima u Srbiji.


PROČITAJTE JOŠ:
BIVŠI FUDBALER OSLOBOĐEN OPTUŽBI: Nađ ne duguje za alimentaciju

Na takav način je, dodaje se dalje u saopštenju, na ime neosnovanog povraćaja PDV-a iz budžeta Srbije, Uprave za trezor, isplaćen iznos od ukupno 441.367.701 dinara tom privrednom društvu. Taj novac su osumnjičeni koristili za plaćanje dažbina prema državi, kupovinu deviznih sredstava i uplate na račune povezanih privrednih društava.


PRITVOR I POTRAGA

POSTUPAJUĆI po predlogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Novom Sadu odredio je pritvor protiv osumnjičenih I. N., B. S., M. S., S. P., Ž. J. i Z. S. Osumnjičeni E. T., S. N. i R. T. nalaze se u bekstvu i za njima se traga, dok se osumnjičeni A. M., T. S., P. Š., P. P. i Z. A. brane sa slobode.